top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované bezové květy



Květy černého bezu je v našich končinách nejdostupnější bylinka, asi hned po kopřivách. Své využití nachází u léčitelů, bylinkářů, ale také ve farmacii nebo potravinářství. S ohledem na to, kolik využití je možné na internetu vyhledat je s podivem, že se u každého keříku nestojí fronta.


Když se zaměříme pouze na bílé květy, ty jsou především známé jako léčivý čaj, osvěžující limonáda nebo sladký sirup. Tradiční metodou pro uchování je sušení horkým vzduchem nebo na slunci. Jak už ale dobře víme, takhle z každé plodiny ztratíme dost cenných látek.


Příprava

Díky široké dostupnosti bezových keřů nebylo třeba nic kupovat. Stačil čas dvou vybraných dobrovolníků, kteří přinesli pytel bezových květů odkudsi. Bezové květy samozřejmě bylo zapotřebí natrhat na menší kousky tak, aby se na každý tác vešlo maximum.


Stejně jako při lyofilizaci kopřiv nebo nasekaných bylinek je zřejmé, že kapacita AMARU v kilogramech není limitující faktor. Tím je objem nakládky. Nakonec se tak na pětici táců podařilo natěsnat jenom asi 2,3 kg bezových květů.


Zamrazení

Jak dlouho necelé 2,5 kg bezových květů mrznou na potřebných -30°C. To je dobrá otázka pro ty, kteří mohou použít při testu teplotní čidla. To nebyl náš případ a proto můžeme jenom odhadovat, že na tak malou vsádku by stačilo cca 10 - 12 hodin.


Co myslíte? Čerstvé nebo už po vyjmutí z lyofilizátoru? :)


Jak jsme ovšem psali v článku o zamrazování potravin, každý kdo by chtěl bez lyofilizovat pro komerční účely, jistě využije pultového mrazícího boxu.


Sušení

Záznam z tlakového senzoru naštěstí máme a tak lze odpozorovat, že bezové květy se opravdu moc neliší od jiných bylinek, co jsme zkoušeli. Samotné sušení si vyžádalo zhruba 19 hodin a ani bych se nebál v další vsádce zkusit proces o hodinu - dvě zkrátit.


Výsledek

Nepřekvapivě byl bez kompletně suchý. Co ovšem bylo zajímavé, že si zachoval hezky svou světlou barvu a tedy už od pohledu vypadal lépe, než bez sušený tradiční metodou. Posuďte sami na videu níže.



Rehydratace a využití

Poslední dvě kapitoly tentokrát spojím do jedné. Suché bezové květy asi moc využití mít nebudou (ačkoliv kdo ví?). Hlavním důvodem, proč lyofilizovat je uchovat jejich bohaté živiny a zjednodušit rehydrataci, ať už ve formě limonády nebo čaje. Absolutně vysušené květy totiž vodu nabírají zpět velmi ochotně a výměnou jí ochucují mnohem lépe, než čerstvě utržené (podobně jako v případě citrónů).

336 zobrazení
bottom of page