top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované konopí CBD


Lyofilizovaná palice marihuany CBD

AMARU, resp. jeho prototyp Lyon už sušil ledacos. Od různých pochutin, přes běžné maso, ovoce, zeleninu, až po méně pochutinné záležitosti typu kravské placenty. Pravda je, že poměrně málo času bylo věnováno bylinkám.


A tak jsme neváhali, když se nám naskytla možnost vyzkoušet sušení konopí, resp. jeho legální varianty označované jako CBD. Ta je používána především k lékařským účelům a díky absenci zakázané látky THC je možné produkty z této bylinky zakoupit v lecjaké lékárně nebo dokonce v automatech.

Sušení bylinek je docela odlišné od jiných procesů lyofilizace. Limitem zde není hmotnost nakládky, ale její objem (plocha produktových táců). Ostatně kvůli tomu jsme nedávno představili 7-policový systém určený pro tyto případy. Nicméně tento pokus proběhl ještě na původním policovém systému 2.0 s pěti produktovými policemi.


Příprava

Kolik se toho vejde na produktový tác je záležitostí, jak moc chcete nakládku konopí napěchovat. Dle zpětné vazby zákazníků je možné dát na 5 táců až 4 kg CBD. V případě 7-policového systému by to pak mělo být přes 5,5 kg.


Pro náš test nám muselo stačit něco málo přes 3 kg na všech pěti produktových tácech. Jak je vidět na videu níže, určitě by i bez silného pěchování byl prostor pro větší množství.


Hodí se také zmínit, že kdyby nešlo o nakládku celých palic marihuany, ale produkt byl předtím namixován na drť (např. pro přípravu mastiček), kapacita by ještě vzrostla.


Zamrazení

Díky menší hmotnosti bylo zamrazení z pokojové teploty na potřebných -25°C otázkou asi jen 7 hodin. V praxi by určitě tuto fázi ještě zkrátil náš mrazící box a předmrazená komora lyofilizátoru. Odhadem by pak zamrazení mohlo být otázkou 3 - 4 hodin.


Sušení

Podle grafu bych osobně označil nakládku za vysušenou asi už po 16 hodinách. Nicméně podle slov zkušenějšího zákazníka stejnou nakládku ukončuje už po cca 14 hodinách a je to dostatečné.

Zde se hodí poznamenat, že termín "vysušeno" je dosti individuální a pokud není od produktu očekávaná životnost několik dlouhých let, může kratší čas sušení bohatě stačit.


Výsledek

S ohledem na informaci od zákazníka bylo po 16 hodinách vše dokonalé suché. Výhodou palic trávy je jejich porozita, kdy voda může produkt opouštět ze všech stran a nebrání jí žádná slupka.


Jak konopí vypadalo přímo po vytažení z lyofilizátoru se můžete přesvědčit ve videu níže:

(Bohužel, dle pravidel YouTube video nelze vložit a lze shlédnout pouze přes odkaz)

Hodí se ještě doplnit jedna zásadní informace - stejným způsobem nelze sušit konopí obsahující THC. Ne protože jde o zakázanou látku, ale palice THC obsahují silice, které při snížení tlaku v komoře začnou vařit dříve, než se začne voda odpařovat. Dojde tak ke znehodnocení celé nakládky.

130 zobrazení
bottom of page