top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované bylinky #2


Lyofilizované bylinky po vytažení z lyofilizátoru AMARU

Když testujeme náš lyofilizátor, často opakujeme stejné potraviny, pokud tedy netestujeme konkrétní produkt pro zájemce. Na blogu však vidíte vždy článek z jedné lyofilizace. Asi by nedávalo smysl psát sedmkrát o lyofilizované mrkvi. Tentokrát si však dáme reparát s bylinkami, kde nebudou chybět ostrá data a nová zjištění.

Příprava

Stále nikdo z nás nedisponuje záhony bylinek, které by vyprodukovali kilogramy potřebné nakládky. Nicméně máme tu Makro a s ním i bylinky mrazené. Aby vsádka byla trochu různorodá, v malých pytlících jsem nabral celkem 1,8 kg bazalky a dále 2,7 kg směsi 8 bylin, což konkrétně znamená:

  • 47% petrželová nať

  • 12% kopr

  • 12% řeřicha

  • 10% kerblík

  • 9% pažitka

  • 5% šťovík

  • 4% rukola

  • 1% bazalka

U této prapodivné koalice mi zatím nikdo nebyl schopen říct, k čemu by změť různých bylin byla dobrá, ale pro potřeby testu bude fungovat perfektně.

Bazalka (vlevo) a mix 8 bylinek (vpravo) před vkládáním do lyofilizátoru

Bylinky byly v balení jemně nasekané, což velmi usnadnilo práci. Celkem 4,5 kg bylin vyšlo přesně na pět produktových táců s tím, že vrstva dosahovala výšky 2 cm. Jinými slovy tácy byly plné po okraj a těžko by bylo možné sušit vyšší množství. Zároveň je dobré pamatovat, že není dobré nakládat o moc menší množství, než uváděná kapacita 5 - 7 kg, protože by mohlo dojít k poškození produktu.

Mrazení

Protože šlo o byliny v mrazeném stavu, AMARU se zamrazením neměl velkou práci. Při naložení ukazovala čidla teplotu kolem -1°C. Potřebné teploty kolem -30°C bylo dosaženo zhruba po 8 hodinách mrazení.

Sušení

Ačkoliv velice jemně nasekané bylinky nemají tlusté stonky jako kopřivy, větší hmotnost a tím i vyšší množství vody v produktu se samozřejmě podepsalo na délce samotné lyofilizace. Graf naznačil, že proces je hotový po 34 hodinách sušení.

Výsledek

Tradičně posuďte sami na videu níže. Všechny bylinky byly durch suché. Asi výsledku také napomohlo nasekán na jemné kousky, které po vysušení lze rozdrolit na jemný prášek.

Asi nemá smysl znovu uvádět kapitoly jako využití nebo rehydratace, protože jsou vlastně totožné s minulým článkem. Naopak je potřeba uvést, každých 900 g bazalky (1 produktový tác) se proměnilo v 75 g, což znamená 8,3% původní hmotnosti. V případě mixu 8 bylinek zbylo na každém tácu cca 115 g, což odpovídá téměř 13% původní hmotnosti.


318 zobrazení
bottom of page