top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované dračí ovoce (Pitahaya)


Dračí ovoce (Pitahaya)

Léto se nám pomalu blíží a tak si můžeme z archívu našich testů sušení mrazem vytáhnout něco trochu více exotického. Při jednom z testů jsme naložili AMARU dračím ovocem, které většina z nás asi bude znát předně jako příchuť různých limonád nebo džusů.


Příprava

Osobně patřím k těm, které tento druh ovoce více imponuje svým vzhledem, než chutí. Ne, že by dračí ovoce nebylo dobré, ale nepatří mi úplně do kategorie, kterou bych pravidelně musel mít ve svém jídelníčku.


Proto byla příprava pro mne trochu boj, jak produkt dobře oloupat. To se nakonec povedlo a na pět produktových polic jsem naložil dva různé druhy. Některé pouze překrojené na velká kolečka, jiná nakrájená na kostičky.


Zamrazení

Protože jsem do lyofilizátoru AMARU dostal celkem asi 8 kg produktu o pokojové teplotě, nastavil jsem fázi mrazení radši na 15 hodin. To byl nakonec čas dostatečný, protože teplota produktu se dostala přes začátkem sušení na potřebných -25°C.


Sušení

Od pohledu je jasné, že pitahaya má v sobě hodně vody, odhadem podobně jako kiwi. Na druhou stranu, po nakrájení nic vodě nebrání v sublimaci a díky rovným řezům produkt i dobře dosedá na produktový tác a tím dochází k efektivnímu přenosu teploty.


Proces sušení jsem ukončil asi po 33 hodinách, avšak tou dobou tlak v komoře dosahoval už asi 120 mTorr. Pokud bych zkoušel totožnou nakládku příště, nastavil bych čas klidně o 3 hodiny kratší.


Výsledek

Jak tlak napovídal, vše bylo vysušeno beze zbytků. Ostatně od toho tu máme video:



Využití

Jako snad u všech druhů ovoce, i pitahaya půjde snadno rehydratovat přidáním vody. Osobně bych smysl ale vidět v sušení mrazem dračího ovoce rovnou u zdroje, tedy kdesi na farmě, aby byla zachována jeho čerstvost a prodloužená doba skladování.

5 zobrazení
bottom of page