Často kladené dotazy

Co je to lyofilizace?


Lyofilizace je způsob sušení (nejen) potravin. O principu je blíže pojednáno v článku Jak funguje lyofilizace.




Jak dlouho sušení v AMARU trvá?


Zcela záleží na množství vody v produktu. Může to být 24 nebo také 48 hodin. Většina ovoce a zeleniny při 7 kg nakládce trvá cca 35 hodin (bez zamrazení). Detailní informace naleznete v článku Jak dlouho trvá lyofilizace.




Jaké jsou náklady na provoz lyofilizátoru?


Co se týče elektrické energie, tak záleží na ceně za 1 kWh, ale při obvyklých cenách se jedna vsádka pohybuje pod hranicí 160 Kč. Další nákladovou položkou je olej do vakuové pupy lyofilizátoru. Budete-li používat ten od nás, vyjde olej na jeden proces na cca 25 Kč. Celkově se tomuto věnuje náš článek Provozní náklady lyofilizátoru.




Kolik AMARU stojí?


Aktuální cenu AMARU a jeho příslušenství naleznete v ceníku.




Jak je zajištěn servis?


Servis u zákzaníka poskytujeme na celém území ČR a SR. V rámci záruky je servis kompletně bezplatný. V případě mimozáruční opravy je účtováno dle servisního ceníku.




Lze přístroj před koupí někde vidět?


Máme-li zrovna nějaký hotový, rádi Vám jej předvedeme u nás na Praze 6, viz. Kontakt.




Za jak dlouho je možné přístroj dodat?


Máme-li AMARU skladem, může u vás být do týdne. Pokud jej zrovna budeme vyrábět od začátku, dáváme si závazek max. 12 týdnů.




Co všechno lze v AMARU lyofilizovat?


Z ovoce a zeleniny téměř všechno, co vás napadne. Zrovna tak se dobře lyofilizuje maso nebo různé mléčné výrobky. Nelze lyofilizovat enormně sladké produkty (med, kondenzované mléko) nebo naopak velice slané potraviny, viz. Co do lyofilizátoru nepatří.




V čem je lyofilizace jiná oproti běžnému sušení?


Lyofilizované potraviny jsou mnohem více sušší, řádově 1 až 5% vlhkosti. Díky tomu vydrží déle. Mezi přední vlastnosti patří ovšem zachování většiny živin a vitamínů nebo také možnost uvést některé lyofilizované potraviny do čerstvého stavu. To běžný způsob sušení nedokáže. Podrobně v článku Vlastnosti lyofilizovaných potravin.




Je možné AMARU vyzkoušet s mým produktem?


Zatím nemáme kapacity pro zapůjčení přístroje k vám, ale můžeme nabídnout bezplatný test lyofilizace s vaším produktem, viz. Zkouška komerční lyofilizace.




Mohu lyofilizovat více různých potravin najednou?


Ano, teoreticky tomu nic nebrání. Při lyofilizaci nedochází k přenosu vůní ani pachů a sami jsme odzkoušeli společně sušit třeba višně a kuřecí žaludky a srdce. Prakticky to ale při výrobě nemá velký smysl. Vždy jedna potravina bude vysušená dříve, kvůli jinému poměru vlhkosti, a zbytečně pak zabírá místo dokud se nevysuší zbytek nakládky.




Jak je zajištěna hygiena vůči potravinám?


Komora přístroje i produktové tácy, na kterých se potraviny suší jsou z nerez oceli 1.4301 (dříve označována jako AISI 304), známé také jako "potravinářská ocel". Plastové součástky policového systému, které mohou přijít do styku z potravinami jsou z kopolyesteru, ke kterému můžeme dodat certifikát pro styk s potravinami. Splnění hygienických požadavků bylo také předmětem ověřování ve Státním zkušebním ústavu, při posuzování shody s vyhláškou 176/2008 Sb., konkrétně čl. 2.1.1.




Jaká je kapacita lyofilizátoru AMARU?


U lyofilizátoru AMARU uvádíme kapacitu 5 - 7 kg potravin. Nicméně kapacitu nemusí vždy ohraničovat hmotnost, ale může jít i o plochu polic. Příklad: AMARU už lyofilizoval i 10 kg jogurtu, ale není možné do něj uložit třeba i jenom poloviční (5 kg) nakládku bylinek, které limituje prostor na policích. Podrobněji o tom pojednává článek Kapacita lyofilizátorů




Jakou poskytujeme na AMARU záruku?


Standardně nabízíme záruku v délce 12 měsíců od data instalace. Na přání je možné objednat prodloužení záruky na 2 roky. Více o záruce pojednává článek Záruční lhůta 12 versus 24 měsíců




Je v nabídce i větší lyofilizátor, než AMARU?


Momentálně není. Určitě bychom rádi časem přinesli na trh lyofilizátor v vyšší kapacitou. V současnosti tak nabízíme více jednotek AMARU pro zvýšení kapacity, viz. Dva lyofilizátory na jednom místě nebo Větší než malé množství lyofilizátorů. Hledáte-li přístroje s kapacitou desítek až stovek kilogramů, možná vás zaujmou přístroje CUDDON, které nabízí naše sesterská společnost BIOTRADE.




Jaká je životnost lyofilizátoru AMARU?


Protože jsme při vývoji použili převážně léty ověřené komponenty z laboratorních lyofilizátorů, můžeme oficiálně zaručit opravitelnost po dobu 10 let. Sami si ale věříme, že AMARU (při dodržení údržby a servisu) vydrží jednou tolik.




Jaká je návratnost investice do lyofilizátoru AMARU?


To záleží co budete v AMARU sušit, za kolik to nakoupíte a za kolik to budete schopní prodat. Nejsme tedy schopni Vám tuto otázku zodpovědět, ale určitě Vám pomůžeme doplnit do rovnice proměné jako např. kolik stojí 1 cyklus sušení a jak dlouho asi tak trvá.




Jak balit potraviny po lyofilizaci?


Nejlépe ihned po sušení a bez přístupu okolního vzduchu obsahující vlhkost. Nejčastěji se používá vakuové balení nebo obal s ochrannou atmosférou. Více v článku Balení lyofilizovaných potravin Sami technologie pro balení nenabízíme, ale rádi Vám dáme kontakt na specialisty v tomto oboru.





© 2020 Lyotrade Freeze Dryers, s.r.o.

Je AMARU moc malý? Na Biotrade.cz umíme nabídnout velké potravinářské lyofilizátory s kapacitou do 1.500 Kg