top of page
  • Karel Schmiedberger

Zamrazování před lyofilizací v mrazícím boxu


V minulém článku jsem rozebíral výhody a nevýhody zamrazování potravin před lyofilizací v AMARU a separátně v mrazícím boxu. Zatímco zamrazení v AMARU je velmi pohodlné, předmrazit potraviny v boxu přináší ekonomické úspory a možnost vytvoření "fronty" potravin na sušení. Má to ovšem svoje úskalí, kterým je dobré se vyhnout, a svoje pravidla, která je dobré dodržet.


Čeho se vyvarovat

V předešlém článku jsem zmínil, že mrazící box, ať chladí na -8°C nebo -40°C, nemůže zcela eliminovat potřebu zamrazení v lyofilizátoru. Vždy je potřeba teplotu produktu v AMARU stabilizovat. Když budeme brát za příklad námi nabízený Box 21, který chladí na -22°C (přitom energetická náročnost je jen 0,55 kWh/den), stále potřebujeme dosáhnout hranice -25°C a to ve všech částech produktu, na každém tácu. Po vložení táců do AMARU je tak dobré nastavit aspoň 5 hodin fáze mrazení. Máte li mrazící box dosahující vyšších teplot, bude potřeba produkt v AMARU stabilizovat déle.


Nižší teploty nepomůžou. Když se rozhodnete pořídit mrazící box do -40°C, určitě neušetříte. Samotný box je mnohem nákladnější na pořízení, ale především má cca 7,5x vyšší spotřebu energie, než na chlup stejně velký Box 21. Pokud navíc vyjmete potraviny z -40°C do místnosti o teplotě +22°C, máte více jak 60°C rozdíl a než naložíte všech 5 produktových táců (byť je to od mrazáku k AMARU pár kroků), některé části produktu už mohou mít teplotu na nedostatečných -15°C. A jste tam, co s Boxem 21 - potřebujete nechat produkt v AMARU stabilizovat aspoň oněch 5 hodin.


Čeho se naopak držet

Pro jednodušší skladování a manipulaci nabízíme skladovací systém. Ten nejen dovolí skladovat potraviny připravené už pro nakládání do lyofilizátoru, ale také usnadní jejich rychlé zamrazení, protože je celý z hliníku. Pro maximální efekt doporučujeme skladovací systém vždy přisunout ze dvou stran k stěnám mrazícího boxu, čímž se zvýší přenos teploty z mrazáku na produkt.


Skladovací systém uchová 5 táců připravených na nakládání do AMARU


Při prvních nakládkách je vhodné si ověřit, jestli potraviny jsou opravdu důkladně zmrzlé. Jak? Teorie a výrobce udává, že Box 21 je schopen zamrazit 25 kg / 24 hod. I při využití tří skladovacích systémů, celkově o 15 produktových tácech tak déle jak den zmrazení na -22°C trvat nebude. Jak ale v AMARU zjistit, že produkt už má kýžených -25°C? Jednoduše tak, že přerušíte proces a vpichovacím teploměrem na různých místech ověříte teplotu. Při použití bezkontaktního teploměru je lepší počkat na -30°C, protože měříte pouze povrch potravin a teplota uvnitř může být vyšší.


358 zobrazení
bottom of page