top of page
  • Karel Schmiedberger

Životnost lyofilizátoru AMARU


Záběr na řídící jednotku nerezového lyofilizátoru potravin AMARU

"Jaká je životnost toho vašeho lyofilizátoru?" je zhruba poslední půlrok stále častější dotaz. Je logické, že zájemce o takové zařízení má jednoduše obavy o svou investici, ovšem je zajímavé, že jde o obvyklou otázku až v poslední době. Pojďme se tedy na ní podívat podrobněji. Asi bych odpověď rozdělil do dvou kategorií.


Ověřená životnost - více jak 5 let

Tedy taková, kterou můžeme prokázat na reálných příkladech. AMARU nabízíme od roku 2017 a na jaře 2018 jsme dodávali první dvojici lyofilizátorů s výrobním číslem 001 a 002. Ty jsou stále v provozu a dokonce ve správně zatěžkávacím.


Přístroje běží ve firmě Lyopotraviny, s.r.o. v de facto 24/7 režimu. Bez nadsázky. Uživatelé k přístrojům vstávají uprostřed noci pro vykládání a opětovné nakládání dalších vsádek. Jedna z úsměvných závad, kterou jsme před časem řešili byla, že trochu "blbla" řídící jednotka. Společnými silami jsme došli k tomu, že jí bylo potřeba restartovat, protože přístroj byl už více jako půl roku zapnutý v kuse.


Samozřejmě nechci tvrdit, že celou dobu vše klape bez zadrhnutí, ostatně to popisuje odstavec výše. Ale uživatel si přístroje vlastně servisuje svépomocí a náš servis využívá spíše pro občasné konzultace.


Teoretická životnost - 10 až 20 let

Dále za praxí je už jenom teorie. Nemusí však jít po pověstné cucání z prstu. Laboratorní lyofilizátory, ze kterých jsme při návrhu AMARU vycházeli, vydrží opravdu dlouho. Jenom v Česku jsou stále v provozu přístroje instalované kolem roku 2005 a zatím není v dohledu důvod, aby nějaký ten rok ještě nevydržely.


V AMARU jsou z drtivé většiny evropské komponenty, se kterými máme zkušenosti právě z laboratoří. Ať jde o vakuové vývěvy, senzor vakua nebo chladící jednotku od renomované české firmy JDK. Poslední zmíněná je sice individuálním řešením navrženým přímo pro lyofilizátor AMARU, nejde však o žádnou extrémní specialitu s exotickým chladivem, které by v EU nešlo standardně sehnat.


Dalším faktorem je naše výroba. Když něco vyrábíte vlastními silami, dáváte do toho určitě více péče, než dělník u nasmlouvaného subdodavatele kdesi v Asii. Každý AMARU, který kdy opustil naši dílnu, navíc musel projít výstupními a zatěžkávacími zkouškami. To poslední, co chcete u produktu pod který se podepisujete je, aby nefungoval správně už při předvedení u zákazníka.


Nakonec si nechávám ještě jednu proměnou, kterou my už tolik neovlivníme. Tou je uživatelská údržba a péče o přístroj. Za dobu, co AMARU vyrábíme máme už máme zkušenosti už s celým spektrem přístupu k přístroji. Od takových, kde lyofilizátor po letech vypadá stále jako nový až po takové, kde sami kroutíme hlavami a nevěřícně si říkáme "Jak je možný, že to stále funguje?!". Ostatně abychom uživatelům s vůlí se o přístroj starat jsme založili zde na blogu kategorii Údržba AMARU.

121 zobrazení
bottom of page