top of page
  • Karel Schmiedberger

Zálohování lyofilizátoru v případě výpadku napájení



Nejen s příchodem letních bouřek se stále častěji objevuje otázka, jestli je možné a má smysl zálohovat lyofilizátor AMARU, aby proces nebyl přerušen v případě výpadku napájení. Pojďme se tedy podívat, jaké máme možnosti.


Nejprve si řekněme, jaké (resp. jak dlouhé) výpadky nás mohou potkat. Do jedné vteřiny, jde spíše o pokles napětí v síti. Tento výpadek nedělá dobře elektronice obecně a třeba počítače tím trpí nejvíce. Rizikem je především jejich četnost.

Přerušení dodávky elektřiny v řádu jednotek až desítek minut je vlastně nejlepší varianta, protože AMARU zpravidla udrží poslední nastavení a po obnovení napájení pokračuje tam, kde skončil. Přesná doba záleží především na fázi procesu, ve které se při výpadku napájení nacházel. Ve fázi zamrazení potravin se v podstatě nic neděje a proces bude pokračovat i po téměř hodinovém přerušení. Ve fázi sušení je už situace složitější, protože lyofilizátor vlastně neví, jak na tom produkt je a jestli už nestoupla teplota produktu nad únosnou mez. Zhruba do půl hodiny od přerušení by proces měl dále pokračovat.

A jako poslední máme "black-out" trvající třeba i několik hodin. Zde AMARU svou činnost neobnoví, protože už zcela jistě došlo k zahřátí produktu a možná i nashromážděného ledu.


No a nyní se můžeme podívat na možnosti, co s tím lze dělat:


Záložní zdroje UPS jsou asi nejvíce známé z oblasti osobních počítačů a serverů. Jsou ideálním řešením právě pro přerušení trvající vteřiny až pár minut, protože cílový přístroj je napájený přes baterii. Dokud ta může dodávat energii, počítač o žádném přerušení neví.

Jenomže lyofilizace je obecně asi energeticky nejvíce náročný proces sušení a proto je potřeba zvolit adekvátní UPS. Ta by podle požadavku AMARU měla nabízet skutečný výkon alespoň 3 kW a ideálně i konektor IEC 320 C19, kterým je AMARU vybaven. Příkladem může být model EATON UPS 5PX 3000i RT3U, která by při maximálním odběru udržela AMARU odhadem 10 minut, při nižším odběru samozřejmě i déle.


Elektrocentrála (běžně přezdívaná diesel-generátor, ačkoliv většina funguje na benzín) pak může pomoci s výpadky i v řádu hodin. Její nevýhodou je, že nezajišťuje proud po celou dobu a startuje až právě v momentě přerušení dodávky elektrické energie. Smysl tak dává v kombinaci právě s UPS, aby proces sušení nebyl vůbec přerušen.

Teoreticky však, pokud výpadky jsou ojedinělé, může AMARU zálohovat sama s tím, že výpadek na pár minut (čas potřebný k nastartování elektrocentrály) proces sušení sice přeruší, ale nezruší úplně.

Za příklad můžeme dát třeba Europower EP 6000 E - ATS, která i sama pozná, že došlo v elektrické síti k výpadku a sama nastartuje.



Dvoupatrový lyofilizátor AMARU s UPS záložními zdroji
V laboratořích Tilia má každý ze čtyř lyofilizátorů AMARU svou UPS, které překlenou výpadek, než nastartuje elektrocentrála coby záložní zdroj pro celou laboratoř.

FVE s bateriovým uložištěm je asi nejvíce nákladné řešení a smysl by dávalo, pokud uživatel už disponuje vlastní solární elektrárnou. Připomeňme si, že AMARU potřebuje na 1 den procesu v průměru kolem 27 kWh. Pokud by lyofilizátor měl fungovat celý rok pouze "ze slunce", nestačila by na to ani naše 11 kWp FVE instalovaná na střeše v Praze. Ta sice v letních měsících vyrábí běžně přes 30 kWh denně, avšak v průběhu března se k této hodnotě přiblížila asi pouze jen 3x.

Kdyby solární energie měla sloužit čistě jenom jako záloha napájení, je na to dobré myslet při instalaci FVE. Běžně instalovaná řešení v Česku totiž nejsou tzv. "ostrovní systémy" a při výpadku napájení budovy, nefunguje ani fotovoltaická elektrárna.


Pokud už chcete celou myšlenku na zálohování elektrické energie pro lyofilizátor zavrhnout, stojí za zvážení ještě jedna varianta. Chytrá zásuvka sice přístroj nikterak neochrání před přerušením dodávek napájení, ale díky aplikaci pro Android nebo iOS vám to může dát rychle vědět, poskytnout čas na reakci a zároveň vás upozorní, když bude napájení obnoveno. Chytré zásuvky jsou běžně nabízeny v provedení pro potřebných 16A a stojí zlomek všech výše uvedených možností.

69 zobrazení
bottom of page