top of page
  • Karel Schmiedberger

Chytřejší lyofilizátor AMARU



Mysleli jste si, že jsem v minulém článku vyčerpal všechny letošní novinky, které AMARU nyní nabízí? Kdepak! Máme toho pro vás víc!


AMARU se dočkal nového firmwaru a to samozřejmě i s novým grafickým rozhraním. Ne, že by původní rozhraní nebylo funkční, ale přeci jenom jsme dnes už někde jinde, než před 3 lety a tak jsme si mohli dát záležet také na vzhledu a zlepšení uživatelského zážitku.


Firmware 2.0 však není jenom slušivý kabátek. Jeho dominantou jsou nové funkce. Předně jsme procesu dosušení přidělili samostatné tlačítko a nikdo už tak nemusí pátrat v paměti, kterak nastavit AMARU pro záchranu ne-zcela vysušeného materiálu. Prostě stačí zadat hodnoty pro opětovné zamrazení a následné dosušení a spustit.


AMARU má nyní také mnohem bohatší obrazovku pro nastavení. Spořič obrazovky vám nyní velkým písmem během procesu prozradí v jaké fázi se proces nachází a kolik času zbývá do konce. Stačí vlastně nakouknout do místnosti a není potřeba k AMARU chodit a probouzet obrazovku ze spánku. Kdo provozuje lyofilizátor v dosahu (ať už velkých nebo malých) nenechavců, jistě ocení možnost uzamknutí spořiče vlastním heslem.


Obrazovka Nastavení


Současné uživatele jistě zaujme tlačítko TESTY, které se dosud v nastavení nebylo. Jde o test vakua a test chlazení, které mají představené hodnoty a díky kterým uživatel může poměrně jednoduše ověřit funkčnost přístroje. Lze tak jednoduše eliminovat pochybnosti, jestli náhodou chladící jednotka nejede na snížený výkon. Stačí spustit test, který AMARU provede zcela automaticky a uživateli dá zprávu o tom, jestli je s chlazením vše v pořádku.


Pokud žijete v oblasti, kde stálost dodávky elektrické energie není samozřejmostí, jistě vás potěší, že AMARU nyní mnohem lépe zvládá právě výpadky napájení. Už není potřeba zjišťovat, jak dlouho výpadek trval a co zrovna přístroj dělá. Firmware vám dá jasnou chybovou hlášku, jestli proces pokračuje nebo bylo nutné jej přerušit.


Chybová hláška po výpadku napájení


Novinek je plné celé nové rozhraní řídící jednotky, ale jednu jsem si nechal na samotný závěr. Odebrali jsme z AMARU výpust vybavenou QuickSeal ventilem a to z několika důvodů. Jednak nikdo ji nepoužíval na odtok roztátého ledu, ale všichni pouze pro zavzdušnění komory. Za druhé šlo o rizikovou část, která po transportu nebo nesprávném zacházení mohla být důsledkem netěsnosti vakua. No a za třetí, samotné vedení k vypouštěcímu ventilu QuickSeal se, při delším odstavení AMARU z provozu, mohlo stát zdrojem pro množení bakterií.

Funkci zavzdušnění komory tak převzal elektromagnetický ventil, ovládaný tlačítkem na řídící jednotce. Tím je dosaženo konstantního proudu vzduchu a nemůže dojít k rozvíření velmi suchého produktu v komoře. Nasávání je umístěno výše, než byl zavzdušňovací ventil QuickSeal a navíc je vybaveno prachovým filtrem, takže už ani nehrozí, že si k hotovému produktu pustíte nečistoty z podlahy, když je AMARU bez podstavce.


Nezbývá, než odpovědět na zásadní otázky současného i potenciálního uživatele AMARU. Ano, nový firmware lze nahrát na stávající AMARU, avšak zavzdušnění zůstane přes manuální přes QuickSeal ventil.

Ano, nový firmware bude součástí každého nově objednaného AMARU.

178 zobrazení
bottom of page