top of page
  • Karel Schmiedberger

Trocha bilancování 2022



S rokem 2022 končí i pátý rok historie LYOTRADE a tak je dobrý čas na malou rekapitulaci toho, co se povedlo a vlastně i toho, co moc ne.

Kdybych měl 2022 nějak připodobnit, tak určitě je to blízký příbuzný s 2021. Pokračující materiálová krize, neutuchající inflace a současně zachování trendu objednávek nových AMARU.


Materiálová krize je už druhým rokem omílané téma, bohužel stále aktuální. Pořád žijeme v době, kdy dodací lhůta (např. vakuových vývěv) poskočila z původních 2 - 4 týdnů na rovný rok. A ten rok je vždy ještě s otazníkem. To nás dohnalo k návratu k vývěvám LEYBOLD u nových AMARU. Přechod pro nás nebyl nějak zvlášť náročný, protože AMARU původně byl vybaven právě vývěvami německé značky. Nevýhodou však je, že německá alternativa je dnes už znatelně dražší, než původně dodávaný Pfeiffer Vacuum z Rakouska.


Poslední várka 10 ks vývěv z Rakouska. Další jsou avízované na duben 2023 (objednáno v květnu 2022)


Ruku v ruce s nedostatkem různých součástek jde i inflace. Pociťujeme jí všichni, ale aspoň trochu pozitivním jevem (tedy z mého okolí) je, že se řada výrobců snaží její dopady minimalizovat snížením zisků. Touto cestou jsme se vydali i my, když to dnes jsou přesně dva roky od posledního zvýšení ceny lyofilizátoru AMARU. Asi každému je jasné, že tento stav moc dlouho neudržíme a pokud se světová situace nějak zásadně nezmění (k lepšímu, pokud možno), budeme i my muset v následujícím roce zvýšit ceny.


Nad vodou nás drží neutuchající zájem nových i starých zákazníků, což je pro nás nejvyšším oceněním, zejména v těchto dobách, kdy doslova každý si novou investici dobře rozmýšlí. Zároveň je to pro nás signálem, že AMARU je dobrý, poctivě vyrobený produkt. Řadu nových prodejů v roce 2022 tvořili již stávající zákazníci, kteří se rozhodli jejich "lyofilizační farmu" rozšiřovat.


Kromě výroby dalších a dalších AMARU jsme ale nezaháleli. Na sklonku léta se nám podařilo uvést náš nový produkt - DEHEATER, který už dnes funguje u prvních zákazníků. Někde má jen pomoci odstranit zbytkové teplo, jinde naopak pomáhá vyhřívat další místnosti a snižovat tak náklady na energie.


První várka DEHEATERů


Budoucí plány

Když jsme si rozebrali vlastně už uplynulý rok, proč se nepodívat na to, čeho bychom rádi dosáhli v roce 2023? Aspoň si budeme moci za rok říct, jak moc nám to vyšlo.


2023 by určitě měl být rok nových produktů. Některé tu měly být už dříve, ale právě nedostatek součástek a o to větší úsilí sehnat aspoň ty pro současnou výrobu plány posunulo. Jenom dostat produkt na trh je takový běh na dlouhou trať počínaje prvotními náčrty (jak by se nám to líbilo), přes vývoj (jak to přenést do reálného světa) až po certifikaci (jak to v reálném světě legalizovat).


Nejdále v tomto závodu je určitě Viktor - ozónový generátor určený pro lyofilizátory AMARU. Současní uživatelé určitě potvrdí, že zbavit se zápachu po sušení česneku, chilli nebo třeba aromatických sýrů, je téměř nemožné. Viktor si s pachy v komoře poradí velmi jednoduše, navíc celé útroby, kam se vkládá produkt dezinfikuje a jako bonus jej lze použít na celou místnost nebo firemní automobil, mrazák, či lednici. Snad již začátkem roku dostane finální požehnání od státního Strojírenského zkušebního ústavu a pak už zbývá malá drobnost - být schopen jej vyrábět.


Finální prototyp Viktora (focení pro uživatelský manuál)


Sušili jste někdy bylinky? Bazalku, heřmánek, medvědí česnek nebo třeba CBD? V AMARU se suší všechny dobře, ale zaberou hodně místa. Zatímco různých potravin do AMARU dostanete 7, až 10 kg (rekord jednoho uživatele je cca 20 kg), bylinky zpravidla končí kolem 2 - 4 kilogramů. Prostě zabírají více místa, než kolik váží. A tomuto by mohl pomoci nový sedmipolicový systém. Dvě police navíc možná nezní nějak extra, ale v případě bylinek to může znamenat navýšení kapacity o 25%.


No a ve výše zmíněném běhu na dlouhou trať je asi nejblíže startovací čáře... ano, připravujeme nový a větší lyofilizátor. Ten je zatím v té první fázi (jak by se nám to líbilo) a je jasné, že bude potřeba během 2023 pěkně zabrat, abychom jej posunuli dál. A co vám k němu nyní říct? Snad jen, že cílem je kapacita min. 40 kg při zachování jednoduchosti procesu, který znáte z AMARU. Tedy žádné laborování s recepty, tlaky, teplotami a přechody mezi jednotlivými kroky, ale opět jen čas zamrazení a čas sušení. Byl by z něj tak logický krok pro současné majitele AMARU, kterým prodeje lyofilizovaných produktů rostou a potřebují navyšovat kapacity až do mezí, kde už nedává smysl pořizovat deset AMARU.


Závěrem

Rok 2022 určitě nebyl špatný. Přeji nám všem, aby rok následující byl jenom lepší a pokud možno o hodně lepší. Určitě bych si přál, po dlouhé době, mít zase rok, který nebudou provázet krize, inflace a určitě ne války nebo pandemie. Klidně něco na způsob roku 2019 a těch předchozích... to by nám všem určitě prospělo.

49 zobrazení
bottom of page