top of page
  • Karel Schmiedberger

Představujeme vám... DEHEATER



Těžko věřit, že to bude téměř 5 let od blogového článku s podobným názvem, kdy jsme ovšem uváděli svůj první a dodnes hlavní produkt - lyofilizátor AMARU. Dnes bychom vám rádi představili asi ne tak převratný, ale zato jistě velmi užitečný produkt, vlastně příslušenství pro stávající majitele AMARU. Tím je DEHEATER.


Pro parná léta...

Jednou větou bych popsal DEHEATER jako zařízení pro odvod horkého vzduchu z lyofilizátoru AMARU. Každý elektrický spotřebič generuje určité množství tzv. odpadního tepla. Žádný lyofilizátor není výjimkou. Odpadní teplo je zpravidla na škodu, protože zkracuje životnost součástek samotného přístroje a zvyšuje teplotu místnosti. Samotný AMARU má dobrou schopnost se tepla zbavovat, ale podobně jako počítač nebo mrazící box jej prostě pouze dostává ze svých útrob do místnosti, kde je umístěn. Když se místnost zahřeje nad únosnou mez (pro AMARU to znamená +25°C), dochází ke zhoršenému chlazení přístroje, protože vzduch, který AMARU nasává je už moc teplý a neochladí vnitřní části tak jak by měl.


Řešením tohoto problému je buď dostatečně velká místnost nebo spíše adekvátní větrání. Jednoduše jde o to, dostat teplý vzduch pryč z místnosti. Ne každý ovšem má k dispozici místnost se správně orientovanými okny, která může mít neustále otevřená. Přeci jenom je AMARU určen pro malé podnikatele a živnostníky, kteří si zase tak moc vybírat nemohou. Proto přichází na řadu DEHEATER.


Ten aktivně odsává teplo přímo z AMARU a pomocí flexi hadice, která je součástí balení, jej odvádí z nejbližšího okna ven. Princip, který známe asi všichni z oblasti mobilních klimatizací. Dodávaná flexi hadice je o délce 6 metrů a sice protože AMARU nebude nikdo stěhovat přímo k oknu. Platí ovšem, že čím kratší je cesta z DEHEATERu k oknu, tím je odvod efektivnější.


...i mrazivé zimy

Prvotní myšlenka však byla jiná. Stupňující se energetická krize letošního roku nás přiměla uvažovat, jestli není trochu škoda všechno teplo z lyofilizátoru prostě vyhodit oknem ven. Jistě, během letních měsíců je tepla všude dost, ale co až se zima zeptá...?


Odvod teplého vzduchu z DEHEATERu je proto uzpůsoben standardu 100 mm systémů rozvodu vzduchu se kterým si poradí každá odborná firma, ale lze jej pořídit i v hobby marketech typu Hornbach nebo OBI. DEHEATER tak může být připojen na vlastní rozvod vzduchotechniky a vytápět jinou místnost v budově, skleník nebo garáž.


Pro představu jaké teplo lze z AMARU získat - jde o cca 1,5 kW (něco málo přes 5000 BTU). To už odpovídá malému elektrickému přímotopu s tím rozdílem, že elektrické "teplátko" vám bude znovu roztáčet elektroměr, zatímco odpadní teplo z AMARU už během procesu máte.

V průběhu testů se nám potvrdilo, že po celou dobu procesu sušení odchází z AMARU přes DEHEATER vzduch o teplotě 40°C až 45°C.


Zprovoznění zvládne každý

Naším dalším úkolem bylo vyrobit DEHEATER tak, aby nebylo potřeba stávající AMARU jakkoliv upravovat nebo DEHEATER k němu složitě montovat. Díky uchycení pomocí magnetů lze DEHEATER jednoduše připojit na dvířka vakuové vývěvy a pokud je potřeba zkontrolovat stav oleje, stejně jednoduše jej lze odebrat.


Ostatně posuďte sami ve videu níže:



Díky bezpečnému napětí 12V se nemusíte strachovat, že by snad DEHEATER v případě poruchy mohl někomu ublížit. A co se spotřeby energie pro integrovaný ventilátor týče, ta je patrně nižší, než většina nabíječek chytrých telefonů.

323 zobrazení
bottom of page