top of page
  • Karel Schmiedberger

Kapacita lyofilizátorů

Aktualizováno: 24. 7. 2023


Potraviny naložené v lyofilizátoru

Článek byl aktualizován podle poslední verze AMARU z roku 2020 a následně i pro nový policový systém z roku 2023.


Logicky velmi často narážíme na otázku "kolik se toho do AMARU vejde?". Problematika kapacity není otázkou jenom pro náš přístroj, ale úplně pro všechny lyofilizátory. Mnoho lidí by řeklo, že kapacitu lyofilizátoru určuje plocha polic. V určitých případech tomu tak je, ale neplatí to vždy. Jak lze lyofilizátor "přetížit"?

Kapacita zachyceného ledu

U všech lyofilizátorů představuje limit kapacita kondenzoru, resp. množství ledu, které přístroj dokáže pojmout. Když je ledu moc, další se nezachytává a dochází k ničení vakuové vývěvy. V tomto případě nehraje roli, že produktové tácy materiál pojmou, když výsledek bude nevalný. Jedná se především o případ lyofilizátorů určených pro sušení produktů s velkým podílem sušiny, jako jsou byliny, květiny, atp.

AMARU má ověřenou kapacitu 15 kg ledu a tedy tohoto limitu se obávat nemusíte.

Rozestupy mezi policemi

Kromě úplně malých, stolních, všechny lyofilizátory mají police na které se nakládají tácy s produktem nebo přímo produkt k sušení. Pokud jsou police blízko u sebe, nelze na ně umístit vyšší produkty, logicky. Tento limit se týká především laboratorních přístrojů, kdy je produkt sušen v malých lahvičkách (vialkách).

AMARU má rozestupy mezi policemi 45 mm (5-policový systém) rep. 35 mm u 7-policového systému

Plocha polic

Jde vlastně o protichůdný limit prvního bodu. Jednoduše na hranici kapacity narazíme, když se produkt už na tácy nevejde. Krásným příkladem mohou být třeba bylinky. Ty obsahují relativně málo vody, ale zabírají značné místo. V praxi tak není možné AMARU naplnit takovým množstvím bylin, abychom narazili na některý z výše uvedených limitů.

Celková plocha polic v AMARU je cca 0,85 m2. Při použití 7-policového systém pak 1,1 m2.

Jak jsme tedy přišli na to, že náš lyofilizátor má kapacitu 7,5 kg? Jednoduše v této hmotnosti byla drtivá většina nakládek, které jsme testovali na prototypu a můžeme tak dobře říct, jak dlouho trvají, zda-li se na produktové tácy vejdou a dávají smysl i z ekonomického hlediska. Samozřejmě, že lze do přístroje naložit např. 10 kg jogurtu, který obsahuje 90% vody. AMARU i takovou nakládku zvládne vysušit, ale je dobré myslet, že s množstvím se prodlužuje i doba potřebná na dokonalé vysušení.


501 zobrazení
bottom of page