top of page
  • Karel Schmiedberger

Sezóna lyofilizovaných sýrů


Mrazem sušené sýry Lunar Cheese - usušeno v lyofilizátorech AMARU

Za těch několik let, co vyrábíme lyofilizátory pro malé podnikatele a živnostníky jsem si stihl všimnout, že zájemci o různé druhy potravin přichází společně, ve vlnách. Pár let nazpět se nám během dvou měsíců sešlo asi 10 zájemců o lyofilizaci medu. Ostatně to mě tehdy donutilo sepsat článek, proč med radši do lyofilizátoru nedávat. Do poloviny loňského roku zase trvala vlna zájemců o sušení technického konopí označovaného jako CBD.


No a od té doby do dnešních dní trvá vlna sýrů. Ono se asi není čemu divit. Zpočátku, když o lyofilizaci potravin vědělo pár zvědavců, každého napadlo především ovoce a nějaká ta zelenina. Čím více AMARU je ve světě, tím se objevují zájemci z jiných odvětví, které zajímá, jak by vypadal zrovna jejich produkt po usušení mrazem.


Nutno rovnou říct, že sýry, asi jakékoliv, se suší velmi snadno. Neobsahují tolik vody, jako zmíněné ovoce nebo zelenina a nemusí jít zrovna o typický švýcarský sýr, aby byla zajištěna porozita a tedy i dobrý odvod vody z produktu.


Coby vlnu zájmu o sušení CBD jsme v loňském roce představili 7-policový systém s myšlenkou, že nabídne uživatelům větší prostor na policích a bude možné sušit různé bylinky ve větším objemu, než je tomu u standardní 5-policové verze. To jsme ovšem netušili, že své uplatnění najde také právě u sýrů a nezáleží, jestli jde o sýry z Holandska nebo různé varianty sýrů slovenských.



Netrvalo dlouho a první uživatelé AMARU nám oznámili, že díky 7-policovému systému se jim podařilo do přístroje dostat 14, některým i 15 kg sýrů na jednu vsádku. Díky rozložení na větší plochu přitom procesy nezabrali týden, ale pohybovaly se v rozmezí 28 - 38 hodin v závislosti na druhu sýru.


Lyofilizátor AMARU se navíc ukázal jako perfektní nástroj pro sušení sýrů díky své šetrnosti. Průmyslově sušené (a často dovážené) sýry totiž projdou na konci procesu navýšením teploty, která nejen jistě zabije značnou část živin, ale sýr příjde o tuky a tím i o chuť. Při nákupu tak doporučujeme se podívat přímo po výrobci/dovozci, který disponuje vlastním lyofilizátorem, jako např. Lunar Cheese nebo Harry's Crunchy Cheese.

88 zobrazení
bottom of page