top of page
  • Karel Schmiedberger

Je lyofilizované ovoce vždy zdravé ovoce?


Jahody z farmy

S lyofilizovanými potravinami se setkáváme už několik let. Vlastně lze říct, že český internet je docela bohatý na e-shopy nabízející různé druhy ovoce sušené mrazem. Díky tomu máme také k dispozici mnoho článků popisujících to, jak je lyofilizované ovoce (nebo zelenina) zdravé, protože si uchovává velké množství vitamínů a původních živin.

Nalejme si ale čistého vína. Lyofilizovaná potravina může být maximálně tak zdravá a nezávadná, jako byla v momentě nakládání do lyofilizátoru. Budete-li lyofilizovat Ruskou zmrzlinu, asi o ní následně nelze říct, že je zdravá. Ano, je velmi dobrá a je zajímavé ji vyzkoušet, ale vašemu zdraví prospívá asi tak jako právě koupená Ruská zmrzlina. Když do lyofilizátoru dáte maliny plné pesticidů, v lyofilizované formě určitě zdravější nebudou.

- Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Žijeme v době, kdy se stále více lidí opět zajímá o původ potravin. Sledujeme složení a máme rádi, když potraviny mají za sebou nějaký příběh. Většinou postačí, kde bylo ovoce vypěstováno, nejlépe s udáním konkrétní farmy, jak a čím bylo ošetřeno, sklizeno a případně konzervováno. Můžeme pak jenom kroutit hlavou, když slyšíme zprávy o tom, jak stačí některé potraviny dovézt z Polska, na území ČR přebalit do nového obalu a lze je legálně označit nápisem

"Země původu: Česká republika"

Občas si sám lyofilizované ovoce od různých prodejců kupuji. Jsem zvědavý jak vypadá, jak chutná, a také jak je zabalené. Bohužel, zatím jsem nenašel balení, které by obsahovalo informaci alespoň o zemi, kde ovoce vyrostlo nebo kde bylo lyofilizováno. Drtivá většina prodejců dodržuje povinnost uvést zemi původu. Jenomže opět se zpravidla jedná spíše o určení posledního úkonu výroby - zabalení. Buď jde o Českou republiku nebo Německo. Dobrým příkladem je lyofilizované tropické ovoce, jako např. ananas, který samozřejmě u nás běžně neroste.

Kde se lyofilizuje ovoce, které v Česku můžeme koupit? Na to jsem se pár prodejců zeptal. Jedna paní nevěděla a druhá se domnívá, že právě v Německu, odkud nakupuje. Osobně mám jinou teorii. Díky dobrým vztahům s předními světovými výrobci, jako je americký VirTis nebo novozélandský Cuddon, vím, že největšími odběratelskými zeměmi produkčních lyofilizátorů jsou Indie a Čína.

Čistě pro ilustraci - jak vypadá výroba lyofilizovaných potravin v opravdu velkém měřítku

V této cestě za původem lyofilizovaných potravin se tak ale dostáváme tak daleko, že lze už jenom spekulovat, od koho nakupují tito "výrobci". Bez ohledu na to, je-li můj myšlenkový pochod správný nebo ne, zůstává zásadní otázka:

"Když nedokážeme ani tušit zemi kde ovoce vyrostlo, jak lze mít pak jistotu, že ovoce nebylo chemicky ošetřeno, že neobsahuje nevhodné konzervační látky atp.?"

Opravdu malým vodítkem může být samotné balení. Lyofilizované produkty by měly vždy být zabaleny buď vakuově nebo v ochranné atmosféře. Mají totiž tendenci nabírat vzdušnou vlhkost. Jsou-li potraviny zabalené jenom v kelímku, kartonové krabičce nebo dokonce v papírovém pytlíku, velice rychle se z nich stane "guma" namísto křupavé pochoutky.

Tento článek určitě nemá za cíl vás odradit od koupě lyofilizovaných dobrot a ingrediencí. Pointou je nabádat k větší obezřetnosti, ostatně tak, jak jsme všichni asi zvyklí u jiných potravin. Nejlepší cestou je tak prostý dotaz na vašeho prodejce, odkud ovoce pochází, jak bylo ošetřeno, atd., atd.


1 597 zobrazení
bottom of page