top of page
  • Karel Schmiedberger

Self-Testy - nechte lyofilizátor zkontrolovat sám sebe

Nejlepší servis je ten, který nemusí proběhnout. Jistě, pokud je něco s lyofilizátorem špatně, stačí zavolat a technik dorazí na místo a závadu odstraní. Nicméně řadu problémů lze vyřešit ještě mnohem rychleji. A abychom mohli uživateli v takových případech pomoci, vybavili jsme AMARU tzv. self-testy.


V praxi to funguje tak, že zákazníkovi se nepozdává chování AMARU nebo se špatně vysuší produkt, který u dřívějších procesů, za stejných podmínek byl dokonale suchý. Běžně bychom v takovém případě museli na slepo radit obvyklou sadu otázek, co si zákazníků může zkontrolovat sám nebo vyrazit na místo s tím, že v případě mimozáručního servisu by byl výjezd placený.

Ani jedna varianta není ideální a proto přichází na řadu self-testy. AMARU nabízí test chladící jednotky a test vakuového systému. Podle popisu od uživatele jej poprosíme, jestli by bylo možné jeden (nebo oba) testy provést. Výsledek nám tak předem řekne, kterou cestou se vydat dál, někdy i ukáže na nejpravděpodobnější řešení.


Kupříkladu self-test vakuového systému. Samozřejmě, že zásadní je, jestli test vůbec dopadne úspěšně. Kromě toho ale také máme záznamy z každého AMARU, jak takový test dopadl při dokončení výroby a můžeme výsledky porovnat. Pokud test skončí s vysokým tlakem (např. 300 Torr), je na tom vakuová vývěva hodně špatně nebo někde v systému je opravdu velký únik vakua. Pokud ovšem test skončí s tlakem mezi 100 - 200 mTorr, nejprve uživatele požádáme o precizní očištění těsnění i límce komory a zrovna tak dveří produktové komory. To bývá nejčastějším a nejjednodušším řešením problému a navíc nic nestojí.



Na self-test chladící jednotky nedochází zase tak často, případně je až druhý na řadě. Chladící jednotka by se měla dostat na provozní teplotu dostat do cca 30 minut. Pokud to nezvládne ani do hodiny, dost často viníkem může být ucpané větrání o kterém jsme si psali v článku Prach - nepřítel chladící jednotky. Jestli ani toto není příčina, víme, že jsme vyčerpali všechny možnosti a vydáváme se na místo.



Tip: Nezapomeňte u videí na YouTube zapnout české titulky ;-)


19 zobrazení
bottom of page