top of page
  • Karel Schmiedberger

Co do lyofilizátoru nepatří


Bomby do lyofilizátoru nepatří!

Průběžně si na těchto stránkách ukazujeme co a také jak lze lyofilizovat. Bude tak dobré, když si ukážeme, co lyofilizovat nelze. V lepším případě může takový proces dopadnout kompletním čištěním produktové komory a policového systému. Horší varianta znamená úplné zničení produktu.

Do lyofilizátoru tedy nedávejte:

Produkty s uzavřeným vzduchem

Možná jste na internetu slyšeli, že lyofilizovat lze utopený telefon ze kterého přístroj vysaje vlhkost. Pravda je taková, že lyofilizátor vytváří v produktové komoře silné vakuum. Sebemenší vzduchová bublina tak bude mnohonásobně expandovat, až praskne. Bublina v útrobách telefonu (např. pod pláštěm baterie) by tak měla fatální následky.

Květiny

Opět je třeba mít na paměti, že AMARU je lyofilizátor potravin. Teoreticky je květiny do lyofilizátoru možné dát a usušit, podobně jako bylinky. Byliny ovšem následně rozemeleme nebo rozmixujeme na malé kousky. U květin je žádoucí zachovat jejich krásu a to náš lyofilizátor neumí, protože je koncipován pro maximální rychlost / agresivitu procesu. Lyofilizace květin zpravidla trvá 8 - 12 dní a jde o velmi šetrný proces. K tomuto účelu slouží např. přístroje 24DX48 nebo 36DX66 značky VirTis.

Produkty s vysokým obsahem cukru

Med, kondenzované mléko nebo čokoláda... Stručný výčet potravin, které do přístroje dáte pouze jednou a následné čištění celé komory vás odradí od opakování takového pokusu. Cukr, podobně jako sůl, velmi účinně brání zamrzání vody. Když produkt není dobře a hluboce zamrazený, dostaví se tzv. meltback - med nebo kondenzované mléko začne vařit, byť při -20°C. Co to přesně znamená vám nastíní obrázek níže.

Pokus o lyofilizaci kondenzovaného mléka

Kondenzované mléko je usušené, ale kdo to bude čistit?

Velmi tučné produkty

Podobný efekt jako u potravin s vysokým podílem cukru, i tuk není přítelem sušení. V praxi lze lyofilizovat ryby nebo různé druhy masa, ale nikdy nezkoušejte sušit máslo, sádlo nebo špek.

Nepotraviny

Kromě elektroniky do potravinářského lyofilizátoru určitě nepatří textil nebo chemikálie.

Živé tvory

Především protože je to protizákonné. Jakákoliv složitější životní forma bude procesem lyofilizace usmrcena a proto kočky sušte spíše v amerických mikrovlnkách.


995 zobrazení
bottom of page