top of page
  • Karel Schmiedberger

Prach - nepřítel chladící jednotky lyofilizátoru


Muž čistící chladící jednotku klimatizace

Ani ne za měsíc to budou 3 roky od našeho prvního článku na blogu Jak funguje lyofilizace potravin. S trojicí kategorií (Ze života firmy, obecné a zlyofilizováno) jsme si vystačili tedy poměrně dlouhou dobu, ale jak se náš AMARU rozšiřuje po různých koutech české a dokonce i slovenské krajiny, přišel čas pro přidání úplně nové kategorie článků - Údržba AMARU.

Zde pozvolna budou přibývat články zaměřené právě na běžnou údržbu a péči o takovou investici, jakou lyofilizátor je. Dnes už více jak 60 stránkový návod k obsluze sice obsahuje všechny potřebné informace, ale proč je nenabídnout trochu detailněji a nezpřístupnit rovněž podnikatelům, kteří o pořízení vlastního lyofilizátoru teprve uvažují?

A v prvním dílu nové kategorie začneme od nejmenšího - prachu. Ten lze poměrně jednoduše přehlížet, zejména když máte AMARU na očích denně. Částice prachu nedělají dobře akrylovým dveřím, gumovému těsnění komory, ani barvě krycích plechů. Největší hrozbou jsou však pro chladící jednotku, která je vybavena ventilátorem a prach do mřížky chlazení doslova přitahuje.

Stejně jako se radiátoru zaneseném prachem snižuje tepelný výkon, v případě chladící jednotky může klesat výkon chlazení a to tak, že během půl roku až roku (dle prašnosti) klesne minimální dosažitelná teplota o desítky procent. To v důsledku může znamenat, že potraviny nestihnou v nastaveném času promrznout na -30°C a dostaví se tzv. meltback - potraviny po sušení mohou být scvrklé, s viditelným poškozením od varu.

Chladící jednotka lyofilizátoru zanesena prachem

Velké množství prachu zachyceného na mřížce ventilátoru chladící jednotky AMARU

Řešení je přitom docela jednoduché. Stačí alespoň 1x za měsíc vysát okolí přístroje a zvláště věnovat péči větracím otvorům v zadní části přístroje. Ta není tolik na očích a proto se na ní snadno zapomene.

 

VAROVÁNÍ

Následující postup provádějte pouze s vypnutým přístrojem!

 

Pokud údržbu delší čas vynecháme, může být už prachu dost i na samotné mřížce ventilátoru. Nejlepší způsob, jak se prachu zde zbavit je použití vlhkého hadříku přes mřížku chladiče a z druhé strany (od vakuové vývěvy) jí profouknout stlačeným vzduchem na čištění počítačů nebo rovnou kompresorem. Prach se tak zachytí do vlhkého hadříku a nezpůsobí v místnosti spoušť.

Samozřejmě s luxováním není důvod opomíjet také prostor vakuové vývěvy a vývěvu samotnou. Vysátím bezprostředního okolí AMARU pak zajistíte, že se prach do přístroje hned tak nedostane.


108 zobrazení
bottom of page