top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizovaná rajčata


Rajčata sušené v lyofilizátoru AMARU

Přiznám se, že rajčata jsem nikdy neplánoval lyofilizovat. Žil jsem v domnění, že výsledek bude podobný jako třeba u okurek nebo chřestu, kdy odstraněním vody vlastně nezbude skoro nic, možná kůrka. Z omylu mě vyvedl až jeden ze zákazníků, který doporučil lyofilizovaná rajčata posypat solí a konzumovat namísto čipsů.

Příprava

Pořídil jsem tedy 5 kg klasických keříkových rajčat a abychom měli srovnání, přidal jsem 1,5 kg cherry rajčátek. Cherry rajčata jsem krájel na čtvrtinky, některá nechal na půlky. Velká rajčata jsem pak nakrájel na plátky a část na měsíčky (osminky).

Na tácech jsem nakládku moc neuspořádal a snažil se, aby většina cherry rajčat byla rozkrojenou plochou směrem nahoru nebo úplně nejlépe jednou rozkrojenou stranou na tácu a druhou do boku.

Zamrazení

Z pokojové teploty byly rajčata na potřebných -30°C za zhruba 13 hodin, ale to především protože jsem už během krájení měl na AMARU pouštěné předmrazení komory. Pokud by jste nakládali všechny produktové tácy najednou do vypnutého přístroje, aspoň hodinu bych přidal.

Sušení

Protože rajská jablka mají poměrně hodně vody, sušení 6,5 kg si vyžádalo celých 51 hodin samotného sušení.

Výsledek

Delší čas sušení se určitě vyplatí. Oproti mému tušení si rajčata zachovají původní tvar i velikost naprosto dokonale a nedochází k nežádoucímu zhroucení, které se objevuje u některých produktů obsahující přes 90% vody. Výsledek je opět nejlépe vidět na videu níže.

Rehydratace

Rajčata už nelze vrátit do úplně původní podoby tak, aby nebylo poznat, že prošly procesem sušení. Jednoduše už neudrží svou strukturu a plátky se nechovají jako právě nakrájené. Nicméně jim to neubírá na chuti a při opětovném zavodnění je lze stále použít např. do salátu.

Využití

Asi nejlepší možné využití lyofilizovaných rajčat je opravdu coby náhrada nezdravých brambůrek a různých tyčinek u televize. Za pokus by stálo zkusit keříková rajčata, která jsou větší, s nějakým dipem.


526 zobrazení
bottom of page