top of page
  • Karel Schmiedberger

Zakládačka látky pro šití roušek


Kde jsem skončil předchozí článek, začnu tento. Coby 3 chlapi z dílny pro výrobu potravinářských lyofilizátorů se šitím roušek moc nepomůžeme. Kdyby jsme se o to pokusili, dost možná bychom jenom zbytečně zabrali další nemocniční lůžka. Pomoci ale chceme!

Z původního plánu sehnat více isopropylalkoholu sešlo hlavně kvůli kauze výroby dezinfekce v lihovaru Žufánek, ale také protože se do procesu pustila řada velkých firem a dnes je už dezinfekce pod označením AntiCOVID dostupnější (a patrně se to bude zlepšovat každým dnem).


Jako další variantu jsme testovali tisk masek na naší 3D tiskárně. Návrh smeten ze stolu jednak pro potřebu dalšího nedostatkového zboží (gumičky a filtry), ale také protože vyšla zpráva, že se koronavirus udrží na plastech až neuvěřitelných 72 hodin. Posledním hřebíkem do rakve nápadu byla skutečnost, že už opravdu celé Česko šije roušky doma.


No a právě pak jsme objevili model zakládačky látky, který švadlenkám usnadňuje práci při šití proužků na roušky. Podle ostatních 3D tiskařů je o součástku velký zájem, protože citelně zrychluje jinak zdlouhavou a pracnou část výroby látkové roušky.


Máme sice jenom jednu tiskárnu, ale jsme schopni vyrobit 28 zakládaček denně. Rovněž máme poměrně bohatou zásobu filamentu CPE HG100 ze kterého jinak vyrábíme díly pro lyofilizátor AMARU. Tento materiál má výhodu, že je pevný a odolává teplotám přes 80°C. Zakládačku tak lze opláchnout horkou vodou nebo umýt v myčce na vyšší teplotu. Malým bonusem je, že jde o materiál recyklovatelný, stejně jako PET.


Díky rychlému nastavení tisku v kombinaci s velkým počtem tisknutých dílů najednou mohou některé výtisky mít na sobě plastové chloupky ("odborně" se jim říká struny). Ty lze buď otrhat ručně nebo opálit fénem.

Riziko kontaminace se snažíme snížit na minimum. Samotný tisk plastu probíhá při 275°C, takže i pokud by koronavirus byl na cívce filamentu, průchod tryskou tiskárny bude to poslední, co zažije. Dále ale musíme k výtisku přistupovat tak, jako bychom sami byli infikováni - tedy manipulace pouze v jednorázových rukavicích a s rouškou. To až do momentu, kdy je sáček pevně uzavřen.


Pokud se k vám naše zakládačka dostala, stejně doporučujeme nejprve dezinfikovat. Už jenom protože samotný sáček z vnější strany může být kontaminovaný. Použitý plast pohodlně přežije použití dezinfekce nebo 70% lihu.


Pokud sami šijete roušky nebo víte o někom, komu by zakládačka látky mohla pomoci, ozvěte se nám na e-mail lyotrade@lyotrad.cz a vymyslíme, jak zakládačky dostat k Vám. Samozřejmě preferujeme skupiny o více šijících, než posílat po jednom kusu, ale to nějak zvládneme.




248 zobrazení
bottom of page