top of page
  • Karel Schmiedberger

Stěhujeme se



O nové (resp. skutečné) dílně sníme snad už od výroby AMARU s pořadovým číslem 001. Jak jsme v průběhu let začali vyrábět dva (nebo posléze i čtyři) lyofilizátory najednou, bylo jasné, že v suterénu činžovního domu to dlouho nevydržíme. Některé části výroby připomínaly spíše tetris, než moderní ruční výrobu. Nepomohlo ani postupné rozšíření ze dvou místností na finálních šest místností s celkovou plochou cca 83 m2.


Jistě, vydrželi bychom tady asi ještě nějakou dobu, ale bylo by to na úkor dalšímu vývoji a především dodací lhůtě nových AMARU. Přeci jenom nedává úplně smysl, když je nutné počkat, než jeden dodělá třeba rozvod vakua a uklidí stůl, pak si připravit pracoviště na další fázi výroby a teprve se pustit např. do sestavení policových systémů.

Šťastní z nás nebyli ani někteří dodavatelé. Pán, který dovezl několik metráků oceli na kostry nových lyofilizátorů asi očekával jakýsi průmyslový areál. Nicméně byl s jeřábem docela zručný a náklad nepustil na žádné zaparkované auto přes které bylo potřeba železo dostat.


Kdo by dojem, že realitami vládne krize a najít dílnu k pronájmu bude otázka chvilky, bude rychle vyveden z omylu. Asi po desítce navštívených míst (a snad stovce shlédnutých inzerátů) by šlo nabídku rozdělit do několika kategorií:

  • V Praze a krásné - vyšší desítky (i stovky) tisíc měsíční nájem

  • Mimo Prahu a krásné - za rozumnou cenu zpravidla hodinu cesty od Prahy :-/

  • Ruina poblíž Prahy - ojedinělé

Navíc řada nemovitostí má samozřejmě svoje mouchy. V Horoměřicích byly prostory až moc sdílené s rodinným domem a podle slov majitelky bychom mohli pracovat tak do 18. hod., protože pak přijede syn, chce parkovat a mít svůj klid.

V nemovitosti o kousek vedle byly nově natřené podlahy, ovšem hrbolaté byly tak, že bychom po nich nemohli tahat montážní vozíky s AMARU.

V Panenských Břežanech to vypadalo nadějně, byť šlo o poslední z výše uvedených kategorií. Jenomže majitel ztratil trochu ochotu provést základní úpravy, ke kterým se hlásil na místě a navíc jsme se neshodli na tom, kdo má platit provizi realitce. Můj argument, že on si agenturu najal a já pouze zavolal na inzerát ho moc nenadchnul a mou nabídku, že provizi zaplatí on a my dáme o jednu měsíční kauci navíc, nepřijal.


Dobrá věc se ale nakonec podařila! V Rudné u Prahy jsme našli bývalý statek, částečně již zrekonstruovaný. Cenově sice přes náš zamýšlený rozpočet, ale zase s dobrým rozložením místností a paní majitelka nás hlavně překvapila příjemným přístupem. Jednak nám trochu ulevila z původní nabídky, ale vzala na sebe rozvody elektřiny, vody a dokonce i vymalování před nastěhováním.


Celková plocha 142 m2 sice není plánovaných 200 m2, ale i to jsme vyřešili dobrým kompromisem, který snad ocení i naši zákazníci. Do Rudné přesuneme kompletně výrobu, ale testovací místnost s prototypem, kde pro zákazníky zkoušíme jejich produkty, necháme na Břevnově.


Pohled na novou dílnu z ulice v obci Rudná
Už dnes to vypadá lépe, než na "dobových" StreetView

Tedy nějakým způsobem se nám podařilo k vývoji nových produktů a plné vytíženosti výroby AMARU přidat ještě stěhování dílny. Ale co? Nájem máme "až" od května a pořád je vlastně březen :))

97 zobrazení
bottom of page