Odbyly poslední vteřiny roku 2016. Pro řadu lidí to nebyl dobrý rok a znám jenom málo těch, kteří by s ním byli spokojeni. I pro nás je asi ještě brzo pro nějaké závěry. Pozitivně lze hodnotit posledních 9 měsíců. Od momentu, kdy jsme dali k sobě první šroubek a matičku jsme se propracovali k funkčnímu prototypu a k místnosti o které lze říkat, že jde o dílnu. Především jsme ale bohatší o řadu zkušeností, jak lyofilizaci potravin dělat nebo naopak, jak jí nepraktikovat.
Pravda, vývoj nejde tak rychle, jak si to člověk maluje na papíře. Pravidelně přijde nějaká nová skutečnost, kterou je potřeba řešit a vymyslet funkční řešení. Přesto sám beru 9 měsíců jako neuvěřitelně krátkou dobu. Kdybychom sami lyofilizátory pro biotechnologii nedodávali a servisovali řadu let, asi bychom namísto měsíců počítali roky.
Dodnes jste ve všech článcích na blogu mohli číst o "lyofilizátoru" nebo "přístroji". Se všemi dosavadními zkušenostmi věříme, že se nám podaří uvést na trh a prodat první kus v rámci 1. čtvrtletí 2017. A tak první momenty tohoto roku je dobrý čas pro odhalení oficiálního jména a loga. Představujeme Vám... AMARU
Jak jsme přišli na takové jméno? Hledali jsme něco s čím nebude mít problém žádný z evropských jazyků. Mělo to být také něco jednoduchého a písmeno "a" na začátku názvu bude mít přeci výhodu v každém abecedním seznamu :)
Túpac Amaru byl také posledním vládcem incké říše, jejíž obyvatelé byli podle různých zdrojů první využívající mráz a nízký tlak k sušení potravin v zemědělství. Sám Amaru nedopadl moc dobře, protože jej po pár letech popravili španělští kolonizátoři. Jeho jméno se však stalo synonymem odboje a nevole proti cizí nadvládě.
Nám naštěstí nekecá do výběru názvu žádný tým marketingových specialistů a tak jsme se mohli rozhodnout pro tento název s vírou, že náš přístroj nebude po 2 letech popraven španělskými conquistadory. :)
Úspěšný rok 2017 všem!