top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizace zatopených knih

První dubnový den zaklepal na dveře a to u nás znamená čas na zkoušku sušení něčeho, co zrovna nemusí dávat smysl ekonomicky nebo bychom řadovým uživatelům vůbec nedoporučovali do AMARU dávat. Po lyofilizovaném pivu a vodě v prášku přišla na řadu literatura!



Příprava

Pro účel testu jsem zvolil nehodnotnou literaturu, která byla určena k vyhození, protože jí už ani antikvariát nechtěl. Nikdo tak nemusí mít obavy, že by k úhoně přišly hodnoty jako např. Gutenbergova bible. Pro test s nejasným výsledkem byly vybrány díla jako např. staré Receptáře Přemka Podlahy nebo pojednání o životě princezny Diany.


V našich podmínkách nedokážeme přesně simulovat záplavy, které postihly nejednu knihovnu a tak musel stačit dřez naplněný pitnou vodou, kde jsme knihy nechali "louhovat", než putovaly do lyofilizátoru.


AMARU není lyofilizátor určený pro sušení knížek. Ty vypadají trochu jinak a proces sušení obvykle zabere i desítky dní. V našem případě tak bylo možné vložit max. 2 knížky na jednu produktovou polici a to ještě nesměla mít v otevřeném stavu na šířku více jak 33 cm.

Zamrazení

Zavřené knihy nefungují zrovna jako houba na mytí nádobí a díky tomu příliš vody nenasály. V některých případech byly hřbety ve středu stále suché. Proto pro řádné zamrazení na -25°C stačilo asi 15 hodin do spuštění procesu při pokojové teplotě.


Sušení

O co hůře se voda dostávala do knížek, to méně se jí v průběhu procesu chtělo ven. Pro účel sušení by bylo nejlepší knihy před sušením namixovat výkonnou skartovačkou, avšak tento postup by se neslučoval s použitím metody lyofilizace za účelem záchrany a restaurování knižních děl. Nechali jsme knížky sušit po dobu 25 hodin.


Výsledek

Dle očekávání byly knihy téměř suché. U některých tlustějších titulů by bylo zapotřebí delší sušení, protože v různých zákoutích byly stránky stále spojené zmrzlou vrstvičkou ledu. Nicméně profesionální restaurátor by z výsledku nadšený asi nebyl, neb všechny sušené knížky připomínají učebnice ZŠ při odevzdávání na konci tak pátého - šestého školního roku. Ostatně posuďte sami na videu níže:


Využití

Lyofilizace coby záchrana knih postižených povodněmi má zcela jistě smysl. Avšak doporučujeme pro tento účel hledat specializovaný přístroj jako byl např. lyofilizátor 36DX66 amerického výrobce VirTis. Sušit knihy v potravinářském lyofilizátoru je (kromě 1. dubna) nesmysl.


Rehydratace

Žádná. Knihy je vhodné udržovat v suchém stavu.

84 zobrazení
bottom of page