top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizovaná voda


Kapka vody před lyofilizací

V AMARU jsme již sušili všemožné druhy ovoce, zeleniny, masa a samozřejmě i celá, hotová jídla. Z kategorie kapalin jsme zatím zkoušeli pouze mléko a výsledek byl více než uspokojivý. Přišel tak čas zkusit vysušit samotnou alfu a omegu všech kapalin - vodu.

Příprava

Podobně jako u mléka je příprava velice jednoduchá. Vodu stačí nalít na produktové police lyofilizátoru ve správném množství. Teoreticky by AMARU pojal přes 10 litrů vody, avšak toto množství by bylo hodně časově náročné. Jako ideál se nám osvědčilo dát na každý produktový tác cca 1 až 1,5 litru, což pokryje celou plochu tácu, ale nevytvoří příliš vysokou vrstvu a tedy i překážku při vysoušení.

Pro účely testu jsme použili klasickou kohoutkovou vodu, kterou disponujeme na Břevnově.

Mrazení

Fáze mrazení není nepodobná jiným potravinám, ale je třeba počítat s trochu delším časem, než se voda dostane na kýžených -25°C až -30°C. V praxi je vhodné nastavit cca 14 hodin pro zamrazení 6 litrů vody.

Sušení

Jakmile se sušení spustí, povrch zmrzlé vody začne pozvolna přecházet až do bílé barvy. Jde o velké množství malých kráterů, které vznikají ve vakuu, když vzduchové bublinky opouští zmrzlou vodu. Ve finále nedochází k poškození produktu.

Oproti jiným potravinám voda nemá žádnou slupku a styčná plocha s produktovým tácem je maximální možná. Proto se suší velice dobře. Usušení 6 litrů zabralo pouze lehce přes 26 hodin.

Výsledek

Po ukončení procesu a otevření lyofilizátoru nás čekalo nevšední překvapení. Veškerá voda byla pryč a na všech 5 produktových tácech zůstalo jenom pár gramů jemného prášku. V přepočtu z původní hmotnosti se tak dostáváme ani ne na jednotky procent původní hmotnosti.

Voda v prášku před koncem lyofilizace

Prášek je navíc velice jemný a hebký. Šlo by jej přirovnat k popelu. Je proto nutné zavzdušňovat komoru lyofilizátoru velice, ale velice opatrně.

Využití

Záměrně jsem v tomto článku vynechal část o rehydrataci. Asi je každému jasné, že lyofilizace vody v prášku má enormně malou výtěžnost. Na druhou stranu může jít o jedinečný produkt na trhu, který bude mít svou cenu.

Voda v prášku je opravdu velmi lehká, vyznačuje se extrémní trvanlivostí a jedinou otázkou tak zůstává, čím jí zalít pro uvedení do původního stavu.


881 zobrazení
bottom of page