top of page
  • Karel Schmiedberger

Dodací lhůta lyofilizátoru AMARU



Asi nejčastější otázkou našich zákazníků je samozřejmě dotaz na dodací lhůtu. Kdysi jsme začali s 12 týdny, které se nám posléze koncem roku 2020 podařilo stáhnout na necelý měsíc, abychom přes rok 2021 nabrali úrovní až kolem 16 týdnů. Pojďme se v dnešním článku podívat, co vlastně ovlivňuje rychlost dodání lyofilizátoru AMARU.


Pro začátek vynecháme sáhodlouhý popis, že termíny dodání se napnuly u našich dodavatelů. To je jednak zřejmé, ale hlavně s tím člověk nic moc neudělá. Pryč jsou doby, kdy vakuová vývěva dorazila za 3 týdny a chladící jednotka za čtyři. Dnes čelíme avízům o 6 měsících, resp. 8 týdnech pro chladící agregát.


Podstatné spíše je, že AMARU vyrábíme v sériích po čtyřech kusech. To neznamená, že bychom nebrali objednávky na další, pokud zrovna jednu čtveřici dokončujeme. Loni jsme takto měli ve výrobním procesu hned 16 AMARU najednou. Čtveřice přístrojů však zpravidla je na stejné úrovni postupu výrobou. Namísto abychom tak měli ve výrobě 16 přístrojů a každý v jiné fázi výroby, měli jsme najednou 4 čtveřice, což je podstatně přehlednější.

Víme tak, že třeba čísla 022 až 025 (1. čtveřice) čekají jen na lakované krycí plechy, 026 - 029 (2. čtveřice) se mají co nevidět vrátit z instalace chladící jednotky, 030 - 033 (3.) naopak budeme odvážet na montáž chlazení, atd.


Kdy zadáváme do výroby novou čtveřici? Zpravidla v momentě, kdy se schyluje k prodeji poslední jednotky z té čtveřice předcházející. Pokud se z nové série v průběhu výroby neprodá ani jeden kus, tak plán je 2 přístroje vyrobit kompletně a 2 nechat ve fázi polotovaru připraveného pro odvoz na instalaci chladící jednotky.

Z toho teoreticky vyplývá, že bychom mohli být schopní dodat AMARU i během jediného týdne - stačí se trefit do momentu, kdy máme 1 nebo 2 kusy vyrobené skladem. No rok 2021 nám ukázal, že to takhle fungovat nebude, protože vždy se vyprodaly všechny kusy dřív, než jsme je stihli dokončit.



134 zobrazení
bottom of page