top of page
  • Karel Schmiedberger

Do posledního šroubku


Různé druhy šroubků

Autor: Ralf Roletschek / roletschek.at

Čas od času přinesu na blogu (nebo Instagramu) takový "pohled do zákulisí", jak se AMARU vyrábí nebo co obnáší jeho vývoj. Zrovna nedávno přišla řeč na šroubky. Tento titěrný spojovací prvek je často používán v různých přirovnáních typu "Je to promyšlené do posledního šroubku" nebo "Je to celé špatně, do posledního šroubku". My se samozřejmě snažíme být v té první kategorii.

Nejde přitom ani moc o jakési chlubení. Spíše takové téma samo vypluje na povrch - jeden jej nadnese, další něco namítne a třetí navrhne nějakou úpravu. Vznikají pak z toho (přerušované) diskuse čítající jednotky, ale třeba i desítky hodin času. Prostě protože chceme mít i pro sebe u každé součástky jednoduchý důvod, proč zrovna tuto a nikoliv jinou.

Šroubky pro policový systém

Konstrukce policového systému je z hliníku. Již v při prvních návrzích prototypu jsme zavrhli možnost nýtování. Jednak to u prototypu, který je potřeba občas rozebrat, není moc praktické, ale také se nechceme pasovat do role firmy "výměna kus za kus". Pokud by třeba na policovém systému nefungoval ohřev jedné police, bylo by nutné nýty odvrtat (což je moc rustikální řešení pro firmu evropského typu) nebo (a to je čím dál častější model) vyměnit celý policový systém a nefunkční vyhodit kvůli jedné vadné součástce.

Tehdy padl výběr na šroubky M4 s polokulatou hlavou v provedení zinkované oceli. Nejlépe vyhovovaly nárokům na pevnost a tvarem hlavičky tolik nezachytávaly o led nashromážděný v komoře. Jenomže čas neustále plyne a potom přišel IceStopper, který brání zamrznutí policového systému v komoře a v dohledu je nový IceStopper (ups... že bych něco prozradil? :).

Prostě přišel čas pro inovaci. Nad výběrem šroubků jsme strávili několik hodin a nakonec se rozhodli pro šrouby o stejné velikosti s TORX hlavičkou v provedení pozinkované oceli. Kulatá hlavička v provedení TORX nám totiž nabídla ještě o nějaký ten milimetr menší výšku hlavičky šroubku - policový systém se tak o něco více zúží. Chvilku jsme i koketovali s myšlenkou nerezových šroubků A2 (AISI 304 - tzv. potravinářská nerez ocel) a A4 (AISI 316 - tzv. farmaceutická nerez ocel). Tato varianta nakonec byla zavržena. Pozinkované šroubky během let oxidují a ztrácí lesk stejně jako jakákoliv jiná žárově zinkovaná ocel. Nicméně v případě hliníkového materiálu to není zase tak na škodu. Hliník policového systému je matný a časem také mírně oxiduje. Za pár let by tak šroubky byly v nežádoucím kontrastu se zbylou konstrukcí.

Rozdíl mezi novým a oxidovaným šroubkem

Rozdíl mezi novým a již několik let oxidovaným šroubkem

Šroubky pro krycí plechy AMARU

Zde je to trochu jiný příběh, který ještě nemá finální variantu. Doposud jsme na vnějších krytech AMARU používali šroubky M4, které výrobce označoval jako "okrasné". Přeci jenom pohledově byly zajímavější, než šrouby pro policový systém. Na zkoušku jsme zde zvolili právě variantu z A2 z nerezové oceli a to z několika důvodů.

Na tmavě červené barvě AMARU byly pozinkované šrouby až moc "zářící", alespoň bezprostředně po dokončení výroby, než se dostavila výše zmíněná oxidace zinkovaného povrchu. Nerezový šroub by si měl zachovat stálost vzhledu na dlouhá léta. Dalším důvodem je ale také větší tuhost materiálu. Zatímco u policového systému není předpoklad pro jeho demontáž, některé kryty AMARU bude potřeba odšroubovat minimálně při každé preventivní prohlídce. Protože jde o vnější kryty, je také větší pravděpodobnost jejich poškození při okolní manipulaci nebo při stěhování přístroje.

Různé druhy šroubků z potravinářského lyofilizátoru AMARU

Zleva: Nerezový AISI 304, pozinkovaný TORX M4, původní šroubek policového systému


157 zobrazení
bottom of page