top of page
  • Karel Schmiedberger

Materiálová krize dorazila



Když mi v lednu tohoto roku dodavatel samolepek a výstražných značení mimoděk oznámil, že kdybychom chtěli nerezové štítky, tak se u nich hodně natáhla výrobní lhůta, protože se jim nedostává nerezového materiálu, nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Když si mi v březnu postěžoval dodavatel nerezových vozíků, že se s několika firmami přeplácí o kamion pozinkovaných plechů, který zrovna do Česka dorazil, přišlo mi to už trochu divné. Další zvěsti a náznaky problému na sebe dlouho nenechaly čekat. Výrobci ocelových profilů dnes údajně nedělají nabídky s delší platností, než několik jednotek dnů. To je problém hlavně pro plánovače staveb, kteří potřebují dělat rozpočty na něco, co se začne stavět za pár měsíců nebo půl roku. A přicházely další a další neblahé zprávy.


Až dorazila ta, která už pro nás znamená problém. Rakouský výrobce vakuových vývěv Pfeiffer Vacuum nám neodeslal vývěvy objednané v březnu a termín z konce května posunul na druhou polovinu června. Ta je pryč a nově už nám není ani schopen sdělit další náhradní termín.


Kromě rostoucí ceny vstupních materiálů (a to nejen kovů, ale i plastů), tak je na světě problém bránící hladkému procesu výroby a dodávky AMARU. Navíc je to ten typ problému, který osobně nemám rád - se kterým nejde moc dělat. Navíc jsme zdarma zapůjčili naší vývěvu z prototypu zákazníkovi, kde už tikala slíbená dodací lhůta začátkem června. Nemůžeme tak ani provádět testy pro nové zájemce. Abychom aspoň sami nepřispěli k prodlužování výrobní lhůty, za úplatu jsme sehnali servisní vakuovou vývěvu od dodavatele pro testování vakuových komor.


A pokud by se to zdálo někomu málo, poslední zpráva je od dodavatele chladící jednotky. Součástky z Německa a Francie nabývají zpoždění a tak nám posunuje dodání ze 3 na 6 týdnů.


Nejhorší na celé situaci je, že nejde o lokální problém, který by šel vyřešit rychlým nalezením náhradního dodavatele problematické součástky. S podobnými problémy se potýká i americký výrobce laboratorních lyofilizátorů VirTis. Asi nezbývá doufat, že jde o problém způsobený loňským uzavřením mnoha továren po celém světě a že manko ve výrobě se bude postupně dohánět.



56 zobrazení
bottom of page