Pravidelný čtenář našeho blogu by si skoro mohl myslet, že jsme nějaký ten pátek už nic nelyofilizovali. Vlastně náš Lyon (prototyp AMARU) je poslední dobou v neustálém vytížení. Testy pro zákazníky střídají testovací vsádky při zkoušení různých dílů a tak se na novinky zase tak moc nedostává.
Využiji tedy aspoň poslední vsádky, kdy jsem Honzu požádal, aby pro jeden test zajistil něco tekutého v množství 5 litrů. Asi jsem tak nějak očekával pětici krabicového mléka, které by bohatě stačilo, ale kolega to vyřešil ještě o něco lépe - donesl pět krabic Eiskaffee (IceCoffee, EisCaffe, Icekaffe a tisíc dalších variací), konkrétně německé značky Hochwald.
Hochwald Eiskaffee obsahuje celých 24% kávových složek, 70% pak tvoří mléko a přes 7% tvoří cukry. Jde tedy spíše o kávové mléko s cukrem (a bez kofeinu). Nicméně hodí se uvést, že káva se skutečně lyofilizuje. Při výrobě instantní kávy se kávový extrakt suší buď ve sprejové sušárně (spray dried) nebo v lyofilizátoru (freeze dried), který se pak řadí ke kvalitnějším produktům.
Příprava
Jako u všech tekutých potravin je příprava dosti snadná a tvoří tak protipól zmrzlině nebo Pribináčkovi. Stačí odtrhnout růžek krabice a rovnoměrně rozlít na produktové tácy. Je samozřejmě dobré si tácy z části už zasunout do policového systému v komoře lyofilizátoru, protože přenášet plochý tác s tekutinou patří mezi kousky pro pokročilejší uživatele :)
Mrazení
Při nalévání měla káva už pokojovou teplotu a tak bylo na lyofilizátoru, aby úvodní zamrazení provedl celé sám. Lyon to celé pohodlně zvládl za 12 hodin, kdy celý obsah komory byl pod teplotou -25°C
Sušení
Díky vyššímu podílu cukru panovala trochu obava, aby test nedopadl jako kondenzované mléko nebo med. 7% však není zase až tak moc, aby tekutina nezmrzla a tak sušení mělo normální průběh. K ukončení procesu jsme se rozhodli po 29 hodinách.
Výsledek
Výsledek není nepodobný lyofilizovanému mléku nebo jogurtu. Usušená káva má strukturu měsíční krajiny, která se po narušení mění na šupinky a ty se drolí na jemný prášek. Chuťově značně převládá sladká chuť.
Rehydratace
I sušené mléko lze rehydratovat pomocí mléka :) Nicméně doporučujem spíše použít vodu a to pokud možno v původním poměru (nebo dokonce více vody). V opačném případě dostanete sice zpět kávový nápoj, ale enormně sladký.
Využití
Lyofilizovaná ledová káva nemusí být zase jenom taková hloupost. Kromě dostupnosti ledové kávy kdykoliv z prášku lze právě prášek použít na různé zdobení nebo pečení. Koncentrovaný prášek by mohl i nahradit cukr na nějakém dezertu a navíc by dodal známou kávovou příchuť.