top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizovaná hotová jídla


Hotovky od firmy EXPRES MENU připravené k lyofilizaci

Hotovky v dnešní době nabírají druhý dech. Od momentu, co se do jejich výroby pustilo pár českých firem, které se vyhýbají chemii a připravují opravdu poctivé pokrmy ve sklenici nebo sáčcích, se hotovky pomalu dostávají zpět do batohů turistů, výletníků nebo jenom chatařů a lidem, kteří mají při své aktivitě jiné starosti, než si vařit plnohodnotné jídlo.

Další zajímavou skupinkou jsou outdoor sportovci. Nemusí jít přitom zrovna o polární expedice, ale mohou to být horolezci, trekkeři, vodáci, nebo mořeplavci. Tito, kromě trvanlivosti, chuti a odolnosti balení potřebují ještě jednu vlastnost - nízkou hmotnost. Vlastně všichni jmenovaní mají vody kolem sebe dostatek a tak je zbytečné si další nosit s sebou v jídle.

Příprava

Protože nikdo z nás neoplývá kuchařským nadáním, rozhodli jsme se pořídit poctivé hotovky od jedné rodinné firmy. Aby se to dobře počítalo, vzali jsme deset 600 g sáčků, od každého jídla 4 porce. Na každý z pěti táců v AMARU tedy jedno jídlo, celkem 6 kg potravin.

  • Segedínský guláš

  • Kuře na paprice

  • Hovězí guláš

  • Španělský ptáček

  • Boloňská směs na špagety

Protože jde o opravdu poctivé hotovky, z pytlíků zpravidla vypadly kusy masa. Tyto jsem tedy trochu podrtil vařečkou (nůž nebyl třeba - rozpadalo se to jako dortík). V případě španělského ptáčka jsem musel každého tzv. rozstřelit, protože závitek s masem a vejcem by lyofilizaci asi neúměrně prodloužil.

Španělský ptáček EXPRES MENU - rozstřelená verze pro lyofilizaci

Španělský ptáček musel být rozstřelen! Jinak by se špatně sušil.

Zamrazení

Pytlíky se uchovávají v pokojové teplotě, což v den nakládání znamenalo asi 24°C. Náš prototyp dokázal celých 6 kg zamrazit na potřebnou teplotu pod -25°C za 14 hodin.

Sušení

Omáčky s kousky masa se suší nadmíru dobře. Asi by to bylo o něco složitější, kdybych nechal u některých jídel opravdu velké kusy masa, kterým by usušení zabralo déle, ale takhle proces sušení zabral pouhých 34 hodin.

Výsledek

Po vytažení z přístroje byly všechny druhy jídla na troud suché. Kusy masa by šlo rozdrolit na prach a omáčky držely tvar tácu ve vrstvě, ve které zmrzly. Ostatně posuďte sami:

Schválně ještě uvedu znovu seznam jídel, ale tentokrát s finální hmotností jednoho pytlíku (2 porce), který před sušením měl 600 g

  • Segedínský guláš - 155 g

  • Kuře na paprice - 119 g

  • Hovězí guláš - 120 g

  • Španělský ptáček - 120 g

  • Směs na špagety - 117 g

V průměru jde tak o úbytek hmotnosti kolem 75% a více. Zkuste si představit, že v batohu nesete namísto 6 kg pouze asi jeden a čtvrt kila jídla a přitom jde stále o rovných 20 porcí poctivých hotovek.

Rehydratace

Namísto slov přidávám další video. Ostatně nikdo asi nebude jíst lyofilizovaný segedínský guláš v suchém stavu.

Využití

Hodně toho bylo popsáno v úvodu článku. Za zmínku však stojí ještě jedna věc. Jak je patrně z videa výše, u lyofilizované verze není potřeba ohřívat jídlo v kotlíku, stačí zalít už vroucí vodou a pár minut počkat.


973 zobrazení
bottom of page