• Karel Schmiedberger

Jak dlouho trvá lyofilizace


Kdyby AMARU byl kuchyňský spotřebič, asi by nešlo o zásadní otázku. Protože ale vyrábíme zařízení pro malé podnikatele a živnostníky, čas znamená peníze a proto je otázka trvání jednoho procesu na místě.

Hned na úvod je dobré uvést, že nelze říct jednotný čas, který bude platit vždy a pro každý typ potravin. Stejně jako u pračky je rozdíl, jestli pere jedno tričko nebo 7 kg prádla, u lyofilizátoru záleží na množství i na typu sušených potravin.

V AMARU se celý proces dělí na 2 části - mrazení a sušení. Přitom první jmenovaná může mít více podob. Záleží, jestli mrazení produktu provádí AMARU nebo se uživatel rozhodne ušetřit strojový čas lyofilizátoru a produkt na tácech mrazit třeba v pultovém mrazícím boxu.

Fáze mrazení (v AMARU)

Když naložíme 5 - 7 kg potravin do AMARU, zpravidla to zabere 9 - 14 hodin, než je produkt dobře promrzlý. Samozřejmě záleží, jestli jde např. o mléko s pokojovou teplotou nebo o Ruskou zmrzlinu, která už má "náskok" s teplotou kolem -4°C.

Za předpokladu, že uživatel bude často lyofilizovat stejné produkty, je vůbec nejlepší si správné zamrazení ověřit. Prostě u prvních procesů přerušit program, otevřít a vpichovacím teploměrem změřit produkt na různých místech v komoře. Člověk má potom jistotu, že vždy stačí nastavit ověřený čas mrazení.

Fáze mrazení (v mrazícím boxu)

Zamrazit produkt v mrazáku má výhodu úspory času - v AMARU se může jedna várka sušit, zatímco druhá už se zamrazuje. I zde je dobré si před naložením do lyofilizátoru ověřit teplotu produktu. Pamatujte, že i krátký přenos táců napříč jednou místností podstatně produkt zahřeje a je proto nutné v AMARU nastavit alespoň 2 - 3 hodiny času mrazení pro stabilizaci.

Výše uvedené platí, když máte mrazící box do -20°C a výkonnější. Standardní mrazák (cca -12°C až -18°C) sice pomůže urychlit proces mrazení, avšak po vložení do lyofilizátoru je potřeba nastavit delší čas mrazení. Při spuštění sušení by produkt měl mít kolem -30°C.

Fáze sušení

Průměrná doba samotné lyofilizace (sušení) je cca 35 hodin. Tedy produkt, který sice zabere všechny police, ale nemá velkou hmotnost (bylinky, Pribináčky,...) se bude sušit třeba jenom 24 hodin. Naproti tomu 8 kg tekutého produktu (jogurt, vejce,...) zabere klidně 48 hodin. Čím více produktu do AMARU dáme, tím delší bude doba sušení. Když jsme sušili rovných 10 kg jogurtu, zabralo to necelých 60 hodin.

Když to zkusíme shrnout: mrazení zabere 9 - 14 hodin, ale lze jej zkrátit na cca 2 - 3 hodiny použitím vhodného mrazícího boxu. Sušení je pak otázka 20 - 40 hodin podle typu a množství nakládky.

Chcete mít jistotu? Kontaktujte nás a společně vyzkoušíme lyofilizaci Vašeho produktu zdarma - více informací.


560 zobrazení

Přihlášení k odběru novinek

© 2020 Lyotrade Freeze Dryers, s.r.o.

Je AMARU moc malý? Na Biotrade.cz umíme nabídnout velké potravinářské lyofilizátory s kapacitou do 1.500 Kg