top of page
  • Karel Schmiedberger

O třetinu rychlejší lyofilizace potravin


Policový systém 2.0 lyofilizátoru AMARU

Původně jsem si pomýšlel na to, že článek pojmenuji nějak ve stylu "Lyotrade představuje policový systém 2.0" a s velkou pompou zveřejním žhavou novinku o zcela přepracovaném dílu. Nicméně dnes už je jasné, že samotná nová součást AMARU není tak podstatná jako to, co dokáže udělat s procesem sušení.

Nejprve se ale podívejme, co vlastně představuje samotný policový systém 2.0. Je totiž kompletně přepracovaný a to včetně šroubků, které jsou více zapuštěné a nebudou škrábat IceStopper.

Nový IceStopper

Když už mluvíme o IceStopperu - součástce, která zabraňuje, aby policový systém v AMARU zamrzl, tak i tento je kompletně nový. Namísto hliníku jsme nyní použili polykarbonát. Coby plast má tu výhodu, že nepřenáší teplo z policového systému do stěny komory a navíc je lehčí.

Od základu přepracovaný a lépe izolovaný

Pamatujete, jak jsme byli nadšení z naší nové 3D tiskárny? Tahle investice nese své ovoce v podobě dílů, kterými je policový systém 2.0 osazen. Černé "botičky" zabraňují poškrábání IceStopperu a také tlumí přenos tepla do komory. Naopak červené přítlaky zajišťují lepší přenos tepla na produktové tácy a tím i na samotné potraviny na nich.

Jako příjemný bonus jsou nová madla, aby celý policový systém bylo snadné přenášet z a do AMARU. Nemusíte mít obavy - všechny plasty na policovém systému jsou vyrobeny z kopolyesteru, který je vhodný pro styk s potravinami. Navíc je recyklovatelný, stejně jako PET.

Madla policového systému lyofilizátoru AMARU

RAW ready

S výčtem změn by šlo pokračovat ještě několik odstavců, ale potenciální zájemci o AMARU už jistě vyhlížejí, jak je to s tím kratším procesem. Přesto si dovolím ještě jednu zajímavou zmínku - nový policový systém by šlo označit za "RAW ready", protože každá police je vybavena vlastní pojistkou zabraňující překročení teploty produktu nad 42°C.

O 33% rychlejší sušení

Konečně to nejdůležitější. Policový systém 2.0 dokáže v lyofilizátoru AMARU usušit stejné množství potravin zhruba o 33% rychleji, než u dosavadního policového systému.

Časová úspora není vymyšlené číslo, ani nejde o měření jako u spotřeby auta. V řadě testů se prokázalo zkrácení fáze sušení o 20% až 38%. Samozřejmě stále záleží na způsobu nakrájení potravin (menší kousky se suší rychleji) a také na množství. Větší úsporu lze předpokládat u nakládek kolem 7 kg.

Za všechny test s nakrájenou zeleninou na kostičky do 0,5 cm v množství 7,5 kg. Na původním policovém systému sušení zabralo 51 hodin. Nový policový systém si s totožnou nakládkou poradil za 33 hodin.

Závěrem snad už jenom dodám, že policový systém 2.0 je zpětně kompatibilní s každým vyrobeným AMARU. Pokud to bude jenom trochu možné, vždy se snažíme zachovat možnost upgradu.

Policový systém 2.0 lyofilizátoru AMARU


352 zobrazení
bottom of page