top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované banány


Banány lyofilizované (sušené mrazem) v lyofilizátoru AMARU

Banány jsme lyofilizovali už před více než rokem. Tehdy však šlo o malou vsádku, kdy bylo potřeba ověřit základní funkčnost prototypu. Tentokrát jsme se pustili do regulérního testu, abychom vám mohli ukázat, jak si AMARU poradí s lyofilizací tohoto ovoce.

Příprava

Že je potřeba banány nakrájet je jasné, ale otázka je na jakou tloušťku. Jak můžete vidět na zrychleném videu níže, začal jsem s kousky až přes 1 cm tlustými. Pak mi došlo, že ani 8,5 kg nakoupených banánů nebude stačit, tak jsem začal krájet kolečka cca 0,5 cm tlusté. Nakonec mi ještě jeden trs zbyl.

Celkově jsme tak do AMARU dali 4,3 kg materiálu a zjevně by se vešlo víc, kdyby všechny kolečka byly o tloušťce kolem toho 1 cm. I když příprava banánů patří k jedné z nejrychlejších, při průmyslovém nasazení bych doporučil používat rozprašovač s citronovou vodou nebo krájení a skládání na produktové tácy provádět ve více lidech.

Mrazení

Banány jsme naložili při pokojové teplotě, ale protože jich nebylo zase tak mnoho, kýžené teploty pro lyofilizaci bylo dosaženo po 9,5 hodinách.

Sušení

Lyofilizace celé nakládky si vyžádala zhruba 29 hodin.

Výsledek

Tradičně se sami můžete přesvědčit na videu níže. Banány jsou lehké, křupavé a ani nejvíce tlusté kolečka neměly uprostřed náznaky vlhkosti. Po usušení jsme celou nakládku zvážili a výsledek je 1,1 kg po vysušení, což je poměr cca 25% z původních 4,3 kg.

Rehydratace

Banán patří k univerzální potravině, kterou lze jíst rovnou v suchém stavu nebo jí stačí navlhčit a získat tak kdykoliv čerstvý banán. Pro rehydrataci je potřeba trochu více času, protože chvíli trvá, než banány pořádně nasáknou znovu vodou.

Využití

Využití banánů sušených mrazem by zabralo asi na samotný článek. Díky koncentrované chuti je lze použít v cukrářském odvětví a to třeba i v podobě banánového prášku, který z lyofilizovaných banánů udělá i běžný kuchyňský mixér.


459 zobrazení
bottom of page