Ačkoliv příroda zemědělcům moc nepřála, sezóna meruněk je tady a prodejce je možné vidět na kdejaké silnici. Zvažujete-li pořízení lyofilizátoru právě pro sušení meruněk, následující řádky jsou určeny právě vám.
Příprava
Máte-li k meruňky řádně zralé, jejich vypeckování není tak náročné. Schválně jsem zkusil několik táců v AMARU naplnit meruňkami nakrájenými na měsíčky - z každé meruňky 8 dílků. Některé se mi podařilo udělat poměrně tlusté a tak jsem zbylé produktové tácy zaplnil meruňkami nakrájenými na kostičky - polovinu meruňky jsem překrojil na čtvrtinky a ty pak asi 5x překrojil napříč.
Meruňky krájené na měsíčky
Meruňky krájené na kostičky
Mrazení
Ačkoliv jsem měl dojem, kterak AMARU plním meruňkami po okraj, po odečtení pecek a zbylých meruněk mi vyšlo, že nakládka čítá necelých 6 kg. Přesto jsem zamrazení, kvůli některým větším kusům, nastavil na 14 hodin. To se nakonec ukázalo jako ideální hodnota, protože meruňky v přístroji akorát dosáhly -25°C.
Sušení
Stejně jako mrazení i u sušení jsem očekával delší proces. Nastavil jsem tedy rovných 40 hodin s tím, že lze kdykoliv proces přerušit a podívat se na dosavadní výsledek.
K AMARU jsem se nakonec dostal po 35,5 hodinách a ukázalo se, že jde o dostatečný čas.
Výsledek
Přiznám se, že jsem čekal nutnost prodloužit proces ještě o pár hodin. Přeci jenom se mi podařilo na některé police dát kusy přesahující tloušťku 1 cm. Rozlomil jsem řadu tlustých kousků na různých tácech a všechny měly střed krásně suchý, bez jakékoliv známky chladnějšího místa nebo dokonce zmrzlých středů. Podrobně to ukazuje video níže:
Rehydratace
Meruňky mají výhodu v tom, že patří do skupiny potravin, které lze stejně jíst v sušeném stavu, jako jednoduše vodou rehydratovat a použít jako čerstvé.
Využití
Jak bylo řečeno výše, meruňky lze chroupat u televize nebo nechat rehydratovat a klidně použít na výrobu ovocných knedlíků nebo marmelády. Výhodu mají v savosti tekutin, tedy nemusí natahovat jenom vodu, ale stejně dobře mohou fungovat v jogurtu, v mléce nebo je "namořit" nějakým alkoholem.
Poslední překvapení mi meruňky přinesly při mletí. Čekal jsem, že slupka a jejich hutná struktura nedovolí rozmixování na úplný prášek, ale opak je pravdou. Co s práškem, který je vlastně 100% meruněk nechám na vás. Já jej zkusil nasypat na ovocné knedlíky místo cukru a mohu jenom doporučit.