top of page
Karel Schmiedberger

Lyofilizované meruňky


Meruňky před vypeckováním a vložením do lyofilizátoru

Ačkoliv příroda zemědělcům moc nepřála, sezóna meruněk je tady a prodejce je možné vidět na kdejaké silnici. Zvažujete-li pořízení lyofilizátoru právě pro sušení meruněk, následující řádky jsou určeny právě vám.

Příprava

Máte-li k meruňky řádně zralé, jejich vypeckování není tak náročné. Schválně jsem zkusil několik táců v AMARU naplnit meruňkami nakrájenými na měsíčky - z každé meruňky 8 dílků. Některé se mi podařilo udělat poměrně tlusté a tak jsem zbylé produktové tácy zaplnil meruňkami nakrájenými na kostičky - polovinu meruňky jsem překrojil na čtvrtinky a ty pak asi 5x překrojil napříč.

Meruňky před nakládáním do lyofilizátoru

Meruňky krájené na měsíčky

Meruňky před nakládáním do lyofilizátoru

Meruňky krájené na kostičky

Mrazení

Ačkoliv jsem měl dojem, kterak AMARU plním meruňkami po okraj, po odečtení pecek a zbylých meruněk mi vyšlo, že nakládka čítá necelých 6 kg. Přesto jsem zamrazení, kvůli některým větším kusům, nastavil na 14 hodin. To se nakonec ukázalo jako ideální hodnota, protože meruňky v přístroji akorát dosáhly -25°C.

Sušení

Stejně jako mrazení i u sušení jsem očekával delší proces. Nastavil jsem tedy rovných 40 hodin s tím, že lze kdykoliv proces přerušit a podívat se na dosavadní výsledek.

K AMARU jsem se nakonec dostal po 35,5 hodinách a ukázalo se, že jde o dostatečný čas.


Výsledek

Přiznám se, že jsem čekal nutnost prodloužit proces ještě o pár hodin. Přeci jenom se mi podařilo na některé police dát kusy přesahující tloušťku 1 cm. Rozlomil jsem řadu tlustých kousků na různých tácech a všechny měly střed krásně suchý, bez jakékoliv známky chladnějšího místa nebo dokonce zmrzlých středů. Podrobně to ukazuje video níže:

Rehydratace

Meruňky mají výhodu v tom, že patří do skupiny potravin, které lze stejně jíst v sušeném stavu, jako jednoduše vodou rehydratovat a použít jako čerstvé.

Využití

Jak bylo řečeno výše, meruňky lze chroupat u televize nebo nechat rehydratovat a klidně použít na výrobu ovocných knedlíků nebo marmelády. Výhodu mají v savosti tekutin, tedy nemusí natahovat jenom vodu, ale stejně dobře mohou fungovat v jogurtu, v mléce nebo je "namořit" nějakým alkoholem.

Poslední překvapení mi meruňky přinesly při mletí. Čekal jsem, že slupka a jejich hutná struktura nedovolí rozmixování na úplný prášek, ale opak je pravdou. Co s práškem, který je vlastně 100% meruněk nechám na vás. Já jej zkusil nasypat na ovocné knedlíky místo cukru a mohu jenom doporučit.

Lyofilizované meruňky


463 zobrazení
bottom of page