• Karel Schmiedberger

Lyofilizovaný bílý jogurt


Jogurt už jsme jednou lyofilizovali. Tehdy šlo o zatěžkávací test v prototypu, kdy jsme naložili celých 10 kg bílého jogurtu a spustili proces. Ten nakonec trval asi 3 dny, nepočítaje dobu nutnou pro dobré promrznutí takové nálože tekutého produktu.

Příprava

Tentokrát mi šlo o doplnění vlastních zásob a proto jsem vyrazil do Okrouhlic na farmu Bio Vavřinec, jejíž produkty jsem si nesmírně oblíbil. Kromě plné přenosné ledničky mléčných produktů jsem si odnesl i pět kyblíků bílého jogurtu, každý po 1 kg.

Nakládka tedy byla velmi jednoduchá - na každý produktový tác přišlo přesně jedno kilo jogurtu. Samozřejmě zásadní je vytvořit souvislou vrstvu pokrývající celé dno tácu a snažit se neudělat některé místa tlustější, než jiná.

Zamrazení

Na zamrazení jsem nastavil jistých 12 hodin. Z grafu následně vyplynulo, že stačilo možná i o nějakou tu hodinu méně. Jogurt při nakládání měl cca 17°C, protože se mi už nevešel do do autoledničky. To tedy proces zamrazení o něco prodloužilo.

V praxi by samozřejmě bylo smysluplnější mít druhou sadu táců a jogurt zamrazovat v boxu, zatímco se předchozí várka suší v lyofilizátoru.

Sušení

Na čas sušení jsem nastavil už skoro obvyklých 35 hodin. To bych nakonec označil za až moc a další, stejnou nakládku by stálo vyzkoušet s kratším časem, např. o 2 hodiny. Pokud produkt není plně dosušený (je na dotek studený), lze jej bez obav vrátit do AMARU a spustit funkci dosušení.

Výsledek

Jogurt vytvoří po lyofilizaci trochu podobnou strukturu jako mléko. Díky délce sušení se celá vrstva suchého jogurtu odlepovala od produktových táců. Jak ukazuje video, lze jednoduše rozdrolit na prášek

Rehydratace

Jogurt patří k potravinám, které asi nebudeme jíst v suchém stavu, ale lze jej jednoduše vrátit do původní podoby před lyofilizací. Stačí k tomu jenom trochu vody nebo mléka. Výhodou zde je možnost přidávat vodu postupně a tak si de facto navolit hustotu jogurtu, jakou chcete.

Využití

Zajímavý je úbytek hmotnosti - z původního 1 kg jogurtu po vysušení bylo přesně 150 g. Lyofilizovaný jogurt sám skladuji doma, abych nemusel neustále nakupovat. Pokud nedojde k narušení vakua v pytlíku, může takto jogurt vydržet dlouhé roky a přesto po rehydrataci bude stejný, jako zrovna koupený.

Zvídavý člověk však přijde i na další možnosti. Zajímavá by mohla být posypka z bílého jogurtu na dortech nebo zákuscích - při tenké vrstvě by se jogurt rozplýval na jazyku. Zrovna tak jej lze nakombinovat s lyofilizovaným ovocem (jahody, banán,...) a balit coby instantní a přitom zdravou pochoutku.


0 zobrazení

Přihlášení k odběru novinek

© 2020 Lyotrade Freeze Dryers, s.r.o.

Je AMARU moc malý? Na Biotrade.cz umíme nabídnout velké potravinářské lyofilizátory s kapacitou do 1.500 Kg