top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizované mléko


Autor: Consell Comarcal del Baix Empordà, Licence CC BY-SA 2.0

Autor: Consell Comarcal del Baix Empordà, Licence CC BY-SA 2.0

Sušené mléko ve formě prášku zná každý. Řekněme si hned na úvod, že sušení metodou lyofilizace je čistě experiment pro ozkoušení našeho prototypu a příliš praktické využití nenabízí. Díky nízkým teplotám lze diskutovat o lepším zachování vitamínů A a D. Lyofilizované mléko patrně nabídne (při pečlivém balení) delší trvanlivost. Nicméně pro ekonomickou výhodnost by bylo potřeba jej takto sušit opravdu ve velkém

Příprava

Na zkoušku jsme dali sušit 5 litrů plnotučného mléka, na každý produktový tác 1 litr. To je množství akorát, aby tác byl celý pokrytý vrstvou cca 2 - 4 mm. Mléko mělo skoro pokojovou teplotu kolem 19°C.

Určitě lze doporučit nalévat mléko na tácy až když jsou v přístroji. Chodit s čtvrtmetrovým tácem s vrstvou tekutiny není nejlepší nápad. Když jsou tácy zasunuté úplně v přístroji je dobré ještě dorovnat podle hladiny, aby na jedné straně nevznikla moc tlustá vrstva nálevu.

Zamrazení

Mléko se chová podobně jako voda - mrzne poměrně dlouhou dobu i při malém množství. Pět litrů jsme mrazili celkem 10,5 hodiny, abychom se všude dostali pod úroveň -25°C.

Sušení

Samotné sušení bylo v datech podobné bílému jogurtu. Souvislá vrstva mléka na policích si dobře udržuje potřebnou teplotu i v průběhu odpařování vody. Proces zabral přesně 29 a půl hodiny.

Výsledek

Sám jsem netušil, co zbude, když se z obyčejného mléka odstraní veškerá voda. Domněnky o hrstce prášku se nepotvrdily. Namísto toho jsme dostali podobnou vrstvu jako jsme naložili, ale se sníženou hmotností.

Rehydratace

Předně budu varovat před použitím výsledného prášku (po rozdrcení) rovnou do horkého kafe. Asi nelze mluvit o hrudkách, ale výsledek není zrovna to, co bychom u kávy chtěli. Na druhou stranu stačí trochu obyčejné vody o pokojové teplotě a máme mléko zpět takové, jako z krabice.

Využití

Budu upřímný - je super mít doma krabici lyofilizovaného mléka o kterém vím, že to bylo skutečně normální mléko a není tam nic přidané. Ušetří mi to nejednu návštěvu večerky. Ovšem globální použití mne samotného nenapadá. Prim zde hrají firmy, které dokážou bílého prášku vyrobit tuny s minimálními náklady. Sušení mléka v lyofilizátoru je spíš tak jenom malý, vedlejší benefit pro majitele lyofilizátoru.

Vrstva lyofilizovaného plnotučného mléka


759 zobrazení
bottom of page