top of page
  • Karel Schmiedberger

Lyofilizovaný Pribináček


Plata Pribináčků připravených na lyofilizaci

Vyzkoušeli jsme sušit něco trochu jiného, než jablka nebo banány. Zkusili jsme lyofilizovat typicky český "Pramen zdraví z Posázaví". Jak to dopadlo?

Příprava

Po zkušenostech s bílým jogurtem bylo jasné, že Pribináčky nemá smysl sušit formou nálevu na tácy. Výsledkem by byl jemný prášek, který by patrně bylo možné přivést do původního stavu, ale chtěli jsme vyzkoušet něco jiného.

Pro odlišnou metodu nakládky jsme použili klasický dávkovač na těsto, který se používá při pečení cukroví. Touto metodou se podařilo na 5 táců dostat zhruba 2,8 kg Pribináčků. Mějte na paměti, že jedno balení je 80 g a tedy je potřeba dávkovač velmi často "dobíjet". To má, bohužel, za následek, že ke konci je Pribináček úplně všude. Lze to ale také přisuzovat nezručnosti našich horních končetin.

Pribináček před lyofilizací

Dávkovač je určen pro těsto a ačkoliv posázavský pramen zdraví není zrovna tekutý, nemá dostatečnou hustotu, aby udržel tvar vytvořený dávkovačem příliš dlouho. Než jsme dokončili plnění jednoho tácu, první pribináčkové květy se mírně roztekly.

Zamrazení

Při nakládání samozřejmě Pribináčci neměli pokojovou teplotu, ale zhruba kolem 8°C. Díky poměrně malému objemu hmoty (necelé 3 kg) byl proces zamrazení docela rychlý. Teplota se sešplhala pod -30°C během 6 hodin.

Sušení

Sušení bylo také rychlé, ačkoliv Pribináček obsahuje poměrně hodně vody. Chtěli jsme jistotu, že lyofilizace proběhne kompletně a čas sušení tak vyšel na cca 15,5 hod.

Výsledek

Jenom těžko hledat chybu. Každý pribináčkový květ byl dokonale suchý, při stisku hezky praskl s kýženým lupnutím. Několik kytiček z celé nakládky bylo přilepeno na nerezový tác a při snaze o oddělení se rozpadly na prach. Šlo opravdu asi jenom o 3 - 5 kousků a asi by to bylo možné řešit použitím pečícího papíru.

Kompletně lyofilizovaný Pribináček
Vysušený Pribináček

Rehydratace

V tomto provedení (tvar kytiček) mají Pribináčky úspěch jako cukrovinka, která by klidně mohla být o Vánocích s dalšími druhy na talířích a fascinovat návštěvy. Uvedení do původního stavu zavodněním je trochu delší a vyžaduje trpělivost, stejně jako jiné mléčné produkty. Nejprve se tvoří hrudky, ale při neustálém míchání a především vychytání poměru vody a sušených pribináků je možné dosáhnout původního stavu. Je nutné pamatovat, že pro dosažení dokonalého výsledku je potřeba hmotu opět ochladit na ledničkovou teplotu.

Využití

  • Jako atypické cukroví (za pomoci dávkovače)

  • jako prášek s možností namíchání vlastní hustoty


466 zobrazení
bottom of page