top of page
  • Karel Schmiedberger

Dva nadšenci a pět lyofilizátorů



V létě to budou 3 roky, co jsme uvedli na trh (získali potřebné certifikáty) malý a cenově dostupný lyofilizátor AMARU. Logicky jsme začali vyhlížet prvního zákazníka a občas mudrovali nad tím, kdo to bude. Nějaká luxusní restaurace, jako tomu je v zahraničí? Prepper připravující se na jakoukoliv možnou událost? Možná nějaký menší farmář nebo výrobce speciálních potravin, který bude chtít obohatit svůj sortiment...


Nakonec se mi ozval pan Bláha. Prý s ženou hledají vlastní byznys, který by je v ideálním případě zbavil závislosti na zaměstnaneckém poměru a unikátní metoda sušení potravin, která nespočívá v přidávání čehokoliv chemického by byla i v souladu s jejich smýšlením. Slovo dalo slovo, vystřídali jsme asi stovku e-mailů dotazů a odpovědí a bylo jasné, že Luboš Bláha a jeho žena Lenka jsou skuteční nadšenci, kteří jdou za svým cílem hlavou napřed.


Tak jsme v dubnu 2018 vezli do Hněvkova první dva lyofilizátory AMARU. Namísto přes expediční halu a sklady jsme přístroje na finální umístění stěhovali přes předsíň a obývací pokoj. Nicméně právě místnost pro výrobu ukázala, že to Bláhovi myslí opravdu vážně. V době kdy řada lidí hořekuje, že podnikat nemá smysl, protože hygiena má vysoké nároky a čert ví, co si vymyslí jiný úřad, Luboš a Lenka prostě donutili úředníky sdělit svůj seznam požadavků a ty pak splnili do posledního puntíku.


Díky firmě LaL Lyofood, s.r.o. (dnes Lyopotraviny, s.r.o.) se tak na českém trhu objevil asi vůbec první skutečný výrobce lyofilizovaného ovoce a zeleniny a nikoliv další překupník zboží ze zahraničí. Ostatně stačí se podívat na jejich Facebook nebo Instagram, kde pravidelně ukazují z jakých koutů naší země přiváží sezónní ovoce a zeleninu.



Podobně jako v případě založení firmy se zaměřením na zpracování potravin, tak ani v případě rozvoje svého byznysu se Bláhovi nebáli a v roce 2019 si vyřídili dotační podporu pro unikátní a především lokální rozvoj podnikání. Díky tomu se koncem letních prázdnin rozrostl počet AMARU na 3 kusy.


Z vlastní zkušenosti mohu říct, že veškeré kalkulace a propočty vezmou za své v momentě, kdy vlastní podnikání rozjedete. Přinést na trh něco, co se doposud pouze dováželo z více nebo méně známých zdrojů a v různé kvalitě, určitě není nic jednoduchého. Rodinná firma z Moravy ale ukazuje, že to ale možné je! A že zákazníků přibývá ostatně dokazuje také to, že jsme v tomto týdnu přivezli do Hněvkova další dva AMARU a zvedli tak počet na pět kusů.


Dva nadšenci, dvě děti, pět lyofilizátorů AMARU... to jsou Lyopotraviny, s.r.o.

602 zobrazení
bottom of page