top of page
  • Karel Schmiedberger

Dva lyofilizátory na jednom místě


Lyofilizátor AMARU v dvoupatrové variantě

Zajímali jste se někdy o to, proč AMARU vypadá jinak, než drtivá většina lyofilizátorů z různých konců světa? Je to protože běžné lyofilizátory jsou stavěny spíše ve vertikálním provedení, kterému my odborně říkáme "skříňové". Jsou zpravidla vyšší než širší.

Lyofilizátory VirTis 24DX48 a CUDDON FD80

Potravinářské lyofilizátory VirTis 24DX48 (vlevo) a CUDDON FD80 (vpravo)

AMARU jsme od počátku chtěli udělat jinak. Nikoliv kvůli originalitě, ale horizontální provedení, kdy je přístroj širší než vyšší, umožňuje umístění na nebo pod pracovní stůl. Také jsme tím zcela eliminovali neduh na který trpí řada lyofilizátorů různých výrobců, kdy kondenzovaná voda ze studené komory nateče po přístroji do řídící jednotky, která bývá zpravidla umístěná ve spodní části.

Hlavní motivací však byla možnost tzv. "stohování", tedy umístění dvou přístrojů na sebe a tím výrazná úspora prostoru v místnosti. Ta dává smysl především u přístrojů jako je právě AMARU, kdy lze předpokládat, že uživatel bude třeba časem navyšovat kapacitu výroby pořízením druhého lyofilizátoru.

Bylo by nasnadě říct, že stačí postavit jeden přístroj na druhý a je hotovo. Sami jsme měli možnost poznat všechny výzvy, které cesta do neprobádaných vod přináší. Kromě samotné bezpečnosti a zajištění stability celku jde také o přístupnost, kdy i vzrůstem menší operátor pohodlně dosáhne na ovládací jednotku vrchního lyofilizátoru nebo o zabezpečení potřebného chlazení obou přístrojů. Nakonec je to také zajištění odtoku nashromážděné vody v komoře u obou lyofilizátorů v sestavě.

Dnes vám tak můžeme nabídnout vůbec první lyofilizátor, který lze stohovat a tím zdvojnásobit kapacitu při zachování stejných nároků na prostor, jako v případě jediného lyofilizátoru.


229 zobrazení
bottom of page