top of page
  • Karel Schmiedberger

AMARU je hotov!


Jsou to téměř 2 roky, co nás neutuchající poptávka po cenově dostupném zařízení pro lyofilizovaci potravin dohnala k činům, stát se z dodavatele také výrobcem vlastního přístroje. Vlastně jsme delší dobu existence našeho projektu byli spíše vývojáři, než výrobci. To se ale má změnit. A právě proto je asi nejlepší čas na malé ohlédnutí a obecné zodpovězení otázek, které jsme od známých i neznámých dostávali.

Jestli jsme někdy v průběhu vývoje uvažovali, jaké to bude až si řekneme "Tak a teď máme hotovo."? Popravdě vůbec. Nebyl na to moc čas. Spíše jsme denně řešili, kde a jak sehnat různé součásti a jak je zapojit do sebe, aby fungovaly. Tak nějak nám bylo jasné, že vývoj je ve finále jenom ten první krůček a uvedením vlastního produktu na trh teprve celá "sranda" začíná.

Z čeho jsme měli celou dobu největší obavy? To se v průběhu času měnilo. Úplně ze všeho nejdříve nás svírala otázka, zda-li to bude fungovat. Teorie je věc hezká a ruku na srdce - když víte, jak funguje trouba na pečení, 100% jistotu při stavbě vlastní nemáte. Když se záhy ukázalo, že Lyon (prototyp) funguje nad naše očekávání, nejvíce jsme se báli neznámého - certifikace ze strany státní zkušebny. Nikdo z nás neměl ve svém blízkém okolí člověka, který by se stal výrobcem a podobným procesem si prošel a tak nás děsily představy, že investované statisíce budou rozdrceny, uvařeny nebo jinak znehodnoceny při destruktivních zkouškách.

Co jsme se při vývoji naučili? To by vydalo při nejmenším na samostatný článek. Třeba já - nechci tvrdit, že jsem se naučil svářet a pracovat s bruskou, ale aspoň jsem k těmto nástrojům ztratil odpor. Pavlovi se podařilo proniknout poměrně hluboko do firmware a zdrojových kódů z nichž má uživatel před očima jenom dotykovou řídící jednotku. No a Honza je bohatší o znalosti z několika směrnic EU a také se mohl přesvědčit, že občas je na sebe (a na nás) přísnější, než ony směrnice :) Kdybych měl však vybrat něco pro jednu větu, asi by to bylo "V preciznosti je síla". Sice nás to stálo občas pěkné nervy, ale metodou, kdy jeden vyrobí součástku a ostatní jí zhodnotí, jsme dali dohromady přístroj, kterému sami věříme a víme, že je připraven na ledacos. Občas to znamenalo předělávat některý díl nebo součástku několikrát, ale když nebyla uznána ostatními, tak se do finálního přístroje prostě nedostala. Takhle vznikala konstrukce, rozvod vakua, kompletní řídící systém a vlastně celá elektroinstalace.

Potravinářský lyofilizátor AMARU na podstavci

Co nás čeká teď? V prvních dvou týdnech letních prázdnin jsme si dali oddych, ale nyní je asi už dobrý čas na zaklínadlo zvané "Marketing". Společně musíme probrat, kde všude můžeme AMARU předvést, kde třeba i zaplatit nějaký ten banner atp. No a ve volném čase bychom také chtěli využít sezónu dozrávání a sami se zásobit na zimu dostatkem lyofilizovaného ovoce a zeleniny.

Dále samozřejmě pokračujeme ve spolupráci s několika vážnými zájemci na ověření procesu s jejich produktem. Sami chceme mít jistotu, že zamýšlená lyofilizace bude nejen fungovat, ale že bude uživateli vycházet i ekonomicky. Proto i když neplánujete koupit AMARU hned v příštím týdnu, nebojte se nám ozvat se svými dotazy a třeba se domluvíme na testu lyofilizace přímo s vaším vzorkem.


322 zobrazení
Otázky a nejasnosti?
+420 602 200 231
lyotrade@lyotrade.cz
zkuste naše ČKD

nebo nás nechte vám zpracovat cenovou nabídku.

bottom of page